oglasila se i soa

Plenković o naoružavanju islamista u BiH: To su besmislice, to je nonsens

14.03.2019 u 11:27

Bionic
Reading

Nakon teških optužbi iz BiH da su hrvatski obavještajci bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u toj državi djeluju naoružane skupine radikalnih islamista, nanizale su se reakcije u Saboru, a oglasila se i SOA

Tvrdnje, koje su stigle iz BiH, u Klubu nezavisnih zastupnika smatraju ozbiljnima.

'Smatramo da zahtijevaju promptnu provjeru, ovdje nema mjesta za pretpostavke jer su političke implikacije, bez obzira jesu li te tvrdnje točne ili neistinite, vrlo duboke. Ako je u pitanju istina, to znači da je RH poticala terorizam na području druge države i time narušila suverenitet te države. Ako pak to nije istina, ono što me brine je, zašto jedan visoki dužnosnik susjedne države iznosi neistine ovoga tipa', kazao je novinarima u Saboru Bojan Glavašević.

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ustvrdio je kako su hrvatski obavještajci bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija, odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ekstremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije. Mektić je kao osobe izravno umiješane u navodne aktivnosti prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića te novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića koji slovi kao osoba bliska predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Mektić je ovu izjavu dao nakon što je portal Žurnal.info objavio priču u kojoj opisuje kako su hrvatski obavještajci pod prijetnjama navodili neke državljane BiH da u mesdžide (islamske bogomolje) u toj zemlji donose oružje što bi potom bilo prijavljeno policiji a takve priče bi poslužile kao potpora tvrdnjama o opasnostima od radikalnih islamista.

Zbog ovih tvrdnji Klub nezavisnih zastupnika poslao je zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću, kako bi ga upitali ima li ikakva saznanja o cijelom slučaju. Jednako tako, zatražili su da navode u okviru svojih ovlasti istraže i saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te Vijeće za građanski nadzor sigurnosnih službi. 'Ovo je prvorazredno političko pitanje i treba ga istražiti', rekao je Glavašević.

Ostojić: Odbor za unutarnju politiku zatražit će informaciju od sigurnosnih službi, ali ne vjerujem da su se ovakve stvari radile u BiH

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić kazao je da će to radno tijelo Sabora zatražiti informaciju o navodima iz BiH od hrvatskih sigurnosnih službi, no on sam izrazio je skepsu prema informacijama koje dolaze iz susjedstva.

'Ovo nije prvi put da ministar sigurnosti BiH daje bombastične izjave. Da sam ja na njegovom mjestu vjerojatno bi bilo uhićenih osoba koje su to napravile, bili bi izneseni dokazi. Od odgovornog ministra možete očekivati da o takvim stvarima ne priča medijima nego da realizira, odnosno da policija uhvati one koji su počinitelji. U ovom trenutku to procjenjujem kao pokušaj da se pošalje poruka bez ikakvih argumenata', kazao je Ostojić.

Smatra da su poruke Mektića zapravo korištene u dnevno-političke svrhe. 'Možda mu se u BiH događa nešto, možda neće biti više ministar za par dana. No kad pošaljete poruku da strana služba naoružava ljude, zaboravljate činjenicu da je i interes RH da BiH bude stabilna zemlja. Ne mogu vjerovati da bi se takve stvari radile, da se naoružavaju islamske skupine', kaže Ostojić.

Mektićeva izjava bila bi, dodaje, logična da su se provele neke akcije nakon kojih je pronađeno neko oružje, nakon kojih je netko uhićen. 'Ovo je samo bacanje prašine u oči iz dnevno-političkih razloga', smatra Ostojić.

Na pitanje ima li potpuno povjerenje u SOA-u, Ostojić kaže kako 'za nikoga ne stavlja ruku u vatru', ali i kako se 'indicije, ukoliko postoje, mogu provjeriti'.

Ostojić smatra da su hrvatske vlasti, točnije Ministarstvo vanjskih poslova trebali već reagirati na ovakve optužbe iz BiH.

SOA: Optužbe protiv nas su zlonamjerne, obavijestit ćemo i međunarodne partnere

Na izjave BiH ministra sigurnosti Dragana Mektića da su hrvatski obavještajci agencije vrbovali pripadnike selefijskog pokreta u BiH da krijumčare oružje u tu zemlju, reagirala je i SOA.

'Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma', stoji u priopćenju SOA-e.

Borba protiv terorizma jedan od prioriteta u radu SOA-e, napominju. 'Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH. Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere', poručuju iz SOA-e.

Plenković: To su besmislice, Hrvatska se bori protiv terorizma

Premijer Andrej Plenković iz Neuma je komentirao tvrdnje BiH ministra Mektića da je Hrvatska vrbovala pripadnike selefijskog pokreta u BiH da krijumčare oružje u tu zemlju.

'Upoznao sam se s tom viješću i moram priznati da je riječ o vrlo kreativnoj manipulaciji. SOA je dala priopćenje, otklonila takve insinuacije. Hrvatska je zemlja koja se bori protiv terorizma i u toj borbi surađuje s partnerima, smatramo da je BiH partner u borbi protiv terorizma. Ovo je kompletna besmislica koju u potpunosti odbacujem', rekao je premijer Plenković.

'Koliko znam naša agencija (SOA) je tražila od agencije u BiH da se očituje o navodima da dobijemo širu sliku, a što se tiče involviranja hrvatskih diplomatskih predstavnika je još veći nonsens, oni su tu da sukladno Bečkoj konvenciji rade svoj posao', zaključio je.