ANALIZA SUKOBA

Mario Kapulica: Predsjednik države je najčešće u sukobu sa samim sobom

30.10.2021 u 19:55

Bionic
Reading

Mario Kapulica, saborski zastupnik HDZ-a i potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, gostovao je u Dnevniku N1 gdje je komentirao sukob predsjednika države Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te ministra obrane Marija Banožića

'Rekao bih da su stvari jednako ozbiljne, bile su ozbiljne i kad je bio u pitanju izbor predsjednika Vrhovnog suda. Kad bih mogao birati da budem najpopularnija osoba u disfunkcionalnoj državi, pogovoto ako je sam činim takvom, ili najnepopularniji u funkcionirajućem društvu, izabrao bih ovo drugo. To je ono što radi i Vlada. Borimo se za funkcionirajući sustav, sve o čemu odlučujemo radimo zakonito i protivimo se svakom djelovanju koji ide u suprotnom smjeru. Ovo nema veze sa sukobom predsjednika Vlade i države. Predsjednik države je najčešće u sukobu sa samim sobom – poslušajte izjave njegovog ministra obrane u njegovoj Vladi koji je rekao gotovo identično što zakon govori', poručio je Kapulica na N1.

Na pitanje što će se dalje događati s obzirom na činjenicu da bi sustav mogao stati, stoje umirovljenja, promaknuća…

'Nažalost, brigadir Burčul i drugi, kad su se odlučili za taj poziv, nisu se odlučili za njega da budu medijske zvijezde. Imamo predsjednika države koji je najavio i provodi svoju politiku koju je nazvao 'ćerat ćemo se do kraja' i on to radi. Pokušao je to raditi kod imenovanja predsjednika Vrhovnog suda, pokušava to kod imenovanja veleposlanika, u oružanim snagama, to je zabrinjavajuće ponašanje, posebno jer je do jučer govorio nešto drugo. Kad je bio pitan oko veleposlanika, koliko Kolinda Grabar-Kitarović utječe na taj izbor, rekao je nikako, ona može nešto sugerirati, ali o o tome odlučuje Vlada. A onda kaže pola-pola i u njegovom izboru nema karijernih diplomata. Ne možemo ne reagirati', rekao je Kapulica.

Ističe da Zoran Milanović obavlja ulogu predsjednika države 'na način koji je u mnogim situacijama ruban'.