sukob se produbljuje

Grlić Radman žestoko o Milanoviću zbog veleposlanika: Kako netko tko je bio protiv Franje Tuđmana može predstavljati državu?

30.10.2021 u 18:58

Bionic
Reading

Suradnja Banskih dvora i Pantovčaka nužna je za funkcioniranje države na različitim razinama, pa i za odabir veleposlanika što je u slijepoj ulici već godinu dana iako se moraju dogovoriti oko 38 diplomatskih pozicija diljem svijeta.

Premijer Plenković nije zadovoljan kandidatima predsjednika Milanovića. prije svega bivšim ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem koji bi trebao postati veleposlanik u Katru. Nije mu prihvatljiv ni Mihael Zmajlović, bivši SDP-ov župan kao ni Ivo Goldstein, kojeg predsjednik želi u Grčkoj.

S druge strane, na Vladinoj su listi; za Vatikan Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov šef diplomacije koji je napustio prvu Plenkovićevu Vladu nakon dogovora s HNS-om. Kandidat Banskih dvora za Francusku je i Miro Kovač, ministar u Vladi Tomislava Karamarka i Plenkovićev protukandidat na unutarstranačkim izborima dok je Vladimir Drobnjak, savjetnik premijera za vanjsku politiku ujedno i njegov kandidat za veleposlanika u SAD-u.

Gost RTL-a Danas ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji tvrdi da blokada nepotrebno traje i kako njega veleposlanici stalno pitaju o ovom problemu.

''Razgovarao sam s predsjednikom Milanovićem još u New Yorku, a dogovorio sam se i s gospodinom Orsatom Miljenićem da ćemo se čuti, no onda me on nazvao i rekao da suspendira svaki razgovor zbog slučaja Burčul. Pitao sam da se to razdvoji, međutim nije bilo suglasnosti za to'', izjavio je Grlić Radman.

Grlić Radman prepričao je da kada je u New Yorku razgovarao s Milanovićem rekao je predsjedniku da se ne mogu prihvatiti njegova 3 kandidata jer nisu diplomacija ''niti su Hrvatska'', komentirao je ministar vanjskih poslova. Kazao je kako jedan kandidat dok je bio veleposlanik u svojoj sobi držao Titovu sliku ili bistu i pisao protiv prvog hrvatskog predsjednika.

''To je apsurdno. Kako može netko tko je protiv utemeljitelja Franje Tuđmana predstavljati tu državu?'', zapitao se Grlić Radman.

Trenutno su zamrznuti odnosi. Grlić Radman rekao je kako se sada dosta mijenjaju percepije i standardni i podsjetio je da dok je Milanović bio premijer za bivšu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović je rekao da može preslagati veleposlanike kakogod, da o tome Vlada odlučuje. Polaznicima diplomatske akademije je kazao da ih vidi kao profesionalce i da se politika tu nema što miješati, podsjetio je Grlić Radman.

''Ono što je interes hrvatske Vlade i ministarstva vanjskih poslova je da ima profesionalnu službu vanjskih poslova, diplomaciju, hrvatske diplomate. Čini mi se da predsjednik Milanović želi zbrinuti bivše partijske drugare koji nisu ni diplomacija i nemaju uopće kvalifikacije i ne mogu se mjeriti s kandidatima koje smo mi predložili i Davor Ivo Stier i Miro Kovač stasali su u ministarstvu vanjskih poslova'', izjavio je Grlić Radman.