obnašanje vlasti

Marijana Puljak se ne slaže s mišljenjem Ministarstva pravosuđa i uprave oko Splita

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 08.04.2022 13:44
  • Objavljeno 08.04.2022 u 13:44
Marijana Puljak

Marijana Puljak

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak u slobodnom govoru u Hrvatskom saboru nije se složila s mišljenjem Ministarstva pravosuđa i uprave, upućenom Splitu, na upita tom Ministarstvu 'tko obnaša dužnost gradonačelnika u slučaju da ostavku podnesu gradonačelnik i jedan njegov zamjenik'.

Navela je kako je mišljenje Ministarstva pravosuđa da u slučaju ostavke gradonačelnika i tzv. prvog zamjenika, dužnost gradonačelnika nikako ne može obavljati tzv. drugi zamjenik, koji nije podnio ostavku.

Puljak smatra kako mišljenje nadležnog Ministarstva nije zakonito i nije u skladu s odredbama Zakona o lokalnoj, područnoj i regionalnoj samoupravi, te nije sukladno načelu razmjernosti jer ne iskorištava druge blaže mogućnosti.

"Čemu uopće institut drugog zamjenika gradonačelnika ako on ne može zamjenjivati gradonačelnika u slučaju njegove spriječenosti, odnosno prestanka mandata", upitala se.

Puljak tvrdi i kako imenovanje vladinog povjerenika, u slučaju da postoji zamjenik koji obnaša svoju dužnost, predstavlja derogiranja demokratskih postulata.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!