OSTAVKE, SJEDNICE I NEOBIČNE TAKTIKE

Cirkus na pomolu, od sutra Splitom vladaju i Vladin povjerenik i Puljkov zamjenik?!

07.04.2022 u 12:01

Bionic
Reading

Predsjednik Gradskog vijeća Splita Jakov Prkić (Pametno za Split i Dalmaciju) za tportal je potvrdio da ne namjerava podnijeti ostavku, kako to očekuje gradonačelnik Ivica Puljak. Prkić je u srijedu izveo neočekivan manevar i sjednicu za koju se tvrdilo da će se održati idućeg tjedna zakazao tek za tri tjedna te u velikoj igri živaca na taj način produljio neizvjesnost

'Naši vijećnici ne odlučuju ni o čemu, mi smo mali i nebitni. Sve je na Centru i HDZ-u: ako oni odluče tako, idemo na ove izbore', rekao je Prkić.

On tvrdi da odgađanje sjednice Gradskog vijeća ne donosi suštinsku promjenu u hodogramu za nove izbore, a kao razlog za ovaj potez navodi važnost točaka koje će se naći na njoj. Osim raspisivanja lokalnih 'kotarskih' izbora za 26. lipnja, tu je točka o pokretanju prodaje većinskog paketa dionica Košarkaškog kluba Split s početnom cijenom od četiri milijuna eura. Za to se vijećnici trebaju kvalitetno pripremiti, smatra Prkić, kojega je gradonačelnik Ivica Puljak neuobičajeno oštro prozvao 'žetončićem HDZ-a'.

'Iskreno, očekivao sam da ću biti proglašen Kerumovim žetončićem, pa sam pomalo uvrijeđen. No dobro da me nije povezao s Aleksandrom Vučićem', sarkastičan je predsjednik Gradskog vijeća Splita.

  • +18
Split: Ivica Puljak i predstavnici stranaka u Gradskom vijeću nakon zajedničkog sastanka dali su izjave za medije Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Sam gradonačelnik Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević, potvrđeno je, u petak prijepodne službeno će podnijeti najavljene ostavke i od tada započinje rok od 90 dana u kojemu Vlada treba raspisati nove izbore za gradonačelnika. No izvjesno je to da će nastati vakuum jer po tumačenju Ministarstva uprave u toj situaciji u Split stiže Vladin povjerenik koji će voditi grad, a Puljak tvrdi da bi taj posao trebao ostati na njegovom drugom zamjeniku Antoniju Kuzmaniću. On će, najavljeno je, svoju ostavku podnijeti u istom trenutku u kojem u Gradskom vijeću to učine 'kukavice iz HDZ-a'. Stoga je do sjednice za tri tjedna u Splitu moguće i dvovlašće, odnosno borba za funkciju između Vladina povjerenika i Puljkova zamjenika.

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

Sam gradonačelnik Puljak u četvrtak je hitro sazvao novinare i objavio da 'ne želi pravne zavrzlame', premda se radi o protuzakonitoj Vladinoj odluci kojom Andrej Plenković pokušava utjecati na splitske izbore. On smatra da je na djelu taktika kojom HDZ želi rastegnuti izbore na više termina i natjerati Splićane da više puta izlaze na birališta, a Jakov Prkić po njemu je povukao potez koji 'ide na ruku isključivo HDZ-u'.

'Ne znam zašto je to napravio, zašto je naglo odgodio datum održavanja sjednice Gradskog vijeća. No ovo nas ne iznenađuje, bit će još opstrukcija. HDZ će učiniti sve da na nelegalan način zauzme Split. Izgleda da se svi boje izbora, a i ne odgovara im da se održe u jednom danu, 26. lipnja. To je valjda njihova taktika', rekao je Puljak novinarima. Splitsko Gradsko vijeće broji 31 člana, pa je za njegovo raspuštanje potrebno 16 ostavki, a zasad je to jedina učinila Tamara Visković iz stranke Možemo. Troje vijećnika Mosta svoje ostavke već je ovjerilo kod javnog bilježnika, dvoje iz SDP-a nedvosmisleno je najavilo da će to učiniti nakon sjednice, kao i sedmero vijećnika Puljkova Centra.

No kako je procedura nešto drugačija i znatno kompliciranija za dvoje vijećnika Nezavisne liste Mamić - Ramljak, jer oni moraju prikupiti potpise svih kandidata sa svoje liste na lanjskim izborima, njih 31, jasno je da dostizanje potrebne većine doista ne ovisi o Prkiću, nego o HDZ-u i njihovih devet glasova. Predsjednik splitskog ogranka ove stranke Vice Mihanović u srijedu je najavio da će to doista učiniti na idućoj sjednici, no oni - kao i svi vijećnici - imaju vremena promijeniti svoju odluku sve dok Vlada formalno ne raspiše izbore i za Gradsko vijeće.