ODGOVOR 'NEUPUĆENIMA'

Dalić otkrila zašto je zazvala sv. Antu za spas Agrokora

03.05.2017 u 17:44

Bionic
Reading

Ministrica gospodarstva Martina Dalić otkrila je da je posvećena vjernica kada je u Saboru odgovorila na packu SDP-ova zastupnika Saše Đujića, koji ju je podsjetio na to da se 11. travnja u snimljenom razgovoru s potpredsjednikom Hrvatske gospodarske komore Josipom Zaherom, za spas Agrokora uzdala u sv. Antu. 'Mislio sam da djelatnice Agrokora pozdravljate s Hvaljen Isus', rekao je Đujić, na što mu je Martina Dalić replicirala da je 'sv. Ante za hrvatski narod veliki svetac'

U jeku rasprave o nepovjerenju ministru financija Zdravku Mariću, obranu kolege u poslijepodnevnim satima od premijera Andreja Plenkovića preuzela je Martina Dalić. Na nju su se sručile optužbe za vlastiti sukob interesa zbog njezina supruga u čelništvu Ine, kao i brojne kritike na račun porezne reforme.

Dalić je poručila da porezna reforma pomaže blokiranima jer snižavajući troškove poslovanja i povećavajući kupovnu moć stanovništva, pridonosi gospodarskom rastu, koji onda pak pridonosi mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta – tu se otvara prostor za blokirane da nađu posao i oslobode se iz teškog položaja.

'Suosjećam sa svim tim ljudima. Zadaća je hrvatske vlade osigurati svim tim ljudima da imaju priliku naći zaposlenje i time se ova vlada bavi', rekla je Dalić.

Kao rezultate porezne reforme, Saša Đujić naveo je sljedeće: hrvatski ugostitelji sada plaćaju duplo veći porez, Hrvatska kao mediteranska zemlja ima najveći PDV u okruženju, mlade obitelji od početka godine plaćaju porez na prvu nekretninu, povećane su plaće bogatima, ali ne i siromašnima, a poskupile su čak i kino ulaznice pa mlade obitelji više nemaju gdje otići 'odmoriti glavu' od političara. Osvrnuo se i na raniju izjavu Martine Dalić da joj je najveća plaća za trud oko Zakona o izvanrednoj upravi ući u Konzum i čuti 'dobar dan' od blagajnica koje tamo rade.

'Ja sam mislio da djelatnice Agrokora pozdravljate s Hvaljen Isus', rekao je Đujić.

Dalić je krenula odgovarati po redu. Što se tiče ugostitelja, samo dio ugostitelja plaća veću stopu PDV-a, što je porez koji mogu prenijeti na potrošače i klijente. Pitanje odlazaka u kafiće, po njezinu sudu, nije nužno dobro. Zatim, imaju mogućnost uživanja manje porezne stope na dobit, ne više od 20, nego 12 posto. A što se tiče mladih obitelji, ministrica gospodarstva spomenula je zakon o poticajima za stambeno kreditiranje, koji čeka na raspravu u Saboru, ali eto, nikako da dođe na red.

Nije ostala dužna ni na opasku o sv. Anti. 'Moram vam reći da hrvatski narod štuje sv. Antu i to je za hrvatski narod veliki svetac. Taj dan bio je i utorak, kada se posti za sv. Antu, pa morate se malo uputiti i u ta pitanja', poručila je Martina Dalić, na što je Vesna Pusić (HNS) reagirala glasnim smijehom iz saborskih klupa.

SDP-ova Sabina Glasovac poručila je Martini Dalić kako vjeruje da su hrvatski građani 'presretni' što im se uvodi porez na nekretnine, da su ugostitelji oduševljeni s duplim porezom, da su mladi oduševljeni što im je oduzeta porezna olakšica za prvu nekretninu. 'Samo bogati mogu biti zadovoljni s vašom poreznom reformom i mislim da nismo jedini koji smo nezadovoljni', rekla je Glasovac.

Ministrica gospodarstva rekla je da SDP mora razlikovati između politikantstva i onoga što se događa u stvarnosti, a stvarnost je takva da je u mandatu Vlade premijera Andreja Plenkovića 'minimalna plaća u jednom koraku povećana više nego tijekom sve četiri godine SDP-ova mandata'.

SDP-ov Željko Jovanović ustvrdio je da je bio lukav potez poslati Dalić da u Saboru brani ministra financija umjesto premijera, jer se skrenulo s teme. 'Tko će bolje braniti ministra u sukobu interesa od ministrice u još većem sukobu interesa?' zapitao je Jovanović.