POPUT ŠEFA PLENKOVIĆA

Marić gotovo pola sata pojašnjavao izjavu kojom je razbjesnio sindikate: Nije ucjena, samo činjenice

28.11.2019 u 13:04

Bionic
Reading

'Ne prihvate li sindikati obrazovanja Vladinu ponudu, neće biti ni povećanja za ostale u javnim službama', izjava je ministra financija Zdravka Marića koja je izazvala pravu buru među sindikatima. Marić danas pojašnjava da to nije nikakav pritisak na sindikate

'Iznosio sam isključivo činjenice. Jučer smo održali jedan od niza sastanaka sa sindikatima javnih službi. Znate da se istovremeno održavaju pregovori o osnovici te o materijalnim pravima. Imamo Kolektivni ugovor za državne službe i Temeljni kolektivni ugovor za javne službenike. Taj dijalog je kontinuiran jer u tim aktima je definirano da je plaća službenika umnožak osnovice plaće i koeficijenta složenosti poslova, uvećano za godine staža i dodatke za plaće. Vodili smo nekoliko rundi pregovora i na prethodnom sastanku smo izložili našu ponudu, odnosno povećanje osnovice u tri navrata po modelu 2+2+2. Također je predloženo povećanje dara za djecu, povećanje božićnice, povećanje regresa i još nekoliko stvari. I dogovor je bio da će na jučerašnjem sastanku čelnici sindikata donijeti istraživanje, odnosno odluku prihvaćaju li to ili ne. Također je dogovoreno da otvorimo raspravu o široj politici plaća. Jučer je bio konstruktivan dijalog na tu temu', pojasnio je podrobno Marić.

Kazao je da su se prije te rasprave sindikati izjašnjavali o Vladinoj ponudi. Prema Zakonu o reprezentativnosti, pojasnio je, kod izjašnjavanja trebaju biti ispunjena dva uvjeta, a jedan od njih je da se za neku odluku mora izjasniti 50 posto plus jedan. Pojasnio je da u pregovorima sudjeluje 11 sindikata, a samo njih sedam se izjasnilo da prihvaća Vladinu ponudu, no tih sedam sindikata ima 'glasačku' većinu od preko 40 posto. Četiri sindikata obrazovanja nisu prihvatila Vladinu ponudu ili nisu iznijela stav.

Upitan je li to ucjena, kazao je da nije. 'Nije ucjena, niti mi želimo unijeti razdor među sindikate', kazao je Marić.

Kazao je i da ne želi 'burno' reagirati na reakcije čelnika na njegovu izjavu. 'Mirno i staloženo ću reći da dodatak Kolektivnom ugovoru s državnim službenicima u ovom trenutku još nije potpisan. Prema odredbama, taj zakon spojenih posuda u jednom smjeru vrijedi, u drugom ne vrijedi. Zakon koji se odnosi na državne službenike kaže da ako se s javnim službama dogovori nešto više, onda to vrijedi i za državne službenike, no u obrnutom smjeru to ne vrijedi. Iznosim činjenice mirno i staloženo, bez burnih reakcija', kazao je Marić.

Upitan zašto Vlada jednostavno ne poveća koeficijente, kako to traže učitelji, Marić je ponovio da ne može gledati aktualni trenutak nego cjelinu. 'Vaše je legitimno pitanje da me pitate zašto se to do sada nije učinilo. Ako se kroz ovih dva desetljeća nije otvorila ta tema i problematika koeficijenata, sad je sazrelo vrijeme. Moramo li to na ovaj teži način, očito da - da. Bilo je i pitanje je li nešto lakše ili teže učiniti. Koeficijenti su u ingerenciji Vlade i je li ih lakše ili teže promijeniti od Kolektivnog ugovora, relativno je pitanje. Imali smo odluku i jednu od prethodnih Vlada koja je jednostrano smanjila te koeficijente', rekao je Marić.

Na pitanje trebaju li zaposlenici u javnim službama strahovati da neće dobiti povećanje osnovice od 6,12 posto, Marić je kazao: 'Vlada se jasno odredila, proračun je izglasan i ta mjera je osigurana', kazao je Marić.

Na primjedbu novinara da su njegovu izjavu ponovili i Branko Bačić i Josip Aladrović, Marić je rekao: 'Tema jučerašnjeg sastanka bio je dodatak na TKU za javne službenike. Da bi se potpisao, trebamo imati ispunjena dva kumulativna uvjeta i u ovom trenutku nemamo ispunjena dva kumulativna uvjeta.'