štrajk

Žagar ministru Mariću: Napravite nešto da se učenici vrate u učionice!

Tomislav Žagar

Tomislav Žagar

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnik Tomislav Žagar (NZ) pozvao je u četvrtak ministra financija Zdravka Marića da 'napravi nešto' da se učenici koji su zbog štrajka nastavnika već 14 dana bez nastave vrate u učionice

'Napravite nešto da se učenici vrate u učionice', pozvao je Žagar ministra koji je Hrvatskom saboru predstavio paket od devet zakona, odnosno četvrti krug porezne reforme. Ministre prihodi od PDV-a rastu, učitelji nam štrajkaju, nemojte se bojati, korigirajte im koeficijent, pozvao je ministra i ustvrdio kako je on 'jedini čovjek u zemlji koji već sutra može vratiti učitelje u učionice'.

Raspravu o porezima i Nikola Grmoja (Most) je iskoristio kako bi se referirao na štrajk učitelja i nastavnika. 'Danas će vam reći 'ne', to je sasvim očito, jer je premijer neozbiljno shvatio ovu situaciju, bahato se ponašao prema učiteljima i sad ste u situaciji da vam prijeti opći bunt', rekao je ministru i poručio mu da je nužno veće porezno rasterećenje. Vladajuće je pak prozvao da ne provode reforme, ne ukidaju 'nepotrebne županije, legla uhljebništva', a župane huškaju na učitelje i nastavnike.

Na štrajk učitelja osvrnuo se i SDP-ov Saša Đujić. 'Vi najavljujete porezna rasterećenja. Mene zanima hoće li se u konačnici to ostvariti ili ćete odustati od poreznih rasterećenja ako sindikati u prosvjeti ne prihvate prijedlog vlade, s obzirom da ste najavili jučer što ste najavili. Radite pritisak na sindikate da popuste jer ćete urušiti ostale zaposlene u javnom sektoru. Možete li nam pojasnit tu izjavu od jučer?', upitao je Đujić ministra financija Marića.

'Odgovor je vrlo jasan. Neće se ništa promjeniti, u konačnici će ovisiti o vama i nadam se da ćete i vi dignuti ruku za poreznu reformu. Što se tiče moje izjave od jučer, vrlo jednostavno, preslušajte, objasnit ću tu izjavu i medijima i učiteljima i roditeljima', kazao je.

No dodatna obajšanjenja tražili su i SDP-ovi Gordan Maras i Joško Klisović.

'Ono što baca sjenu na poreznu reformu je to što ste jučer ucijenili učitelje i učiteljice da neće biti one vaše prve ponude od 2 plus 2 plus dva za javni sektor ako oni ne prihvate vašu ponudu. Da li je to točka na I ove traljave komunikacije prema učiteljima i bahatog ponašanja. Zanima me kada ćete riješiti problem, kada ćete svoju djecu odvesti u škole', kazao je Maras.

'Da nisu svi građani zadovoljni financiranjem njihovih potreba pokazali su na Trgu bana Jelačića. Jučer ste im kazali da ako ne prihvate ponudu da nitko neće dobiti ništa. U isto vrijeme ste kazali da niste spremni razgovarati o koeficijentima. Kada će vlada biti spremna razgovarati o koeficijentima?', upitao je Klisović.

'Nema nikakvih pritisaka. Ja sam samo iznio činjenice sa sastanka, a to je da ako nemamo većinu (op.a sindikati obrazovanja čine većinu sindikata u javnim službama), onda to ne možemo potpisati. Što nakon toga? Rekao sam: vidjet ćemo', kazao je Marić.

U mandatu Plenkovićeve vlade porezno rasterećenje 9 milijardi kuna

Predstavljajući 4. krug porezne reforme ministar financija je istaknuo kako on donosi porezno rasterećenje od 2, 4 milijarde kuna. Najvažnijim je označio zadržavanje opće stope PDV-a od 25 posto, ukupni efekt te mjere je 1, 8 milijardi kuna. Snižena stopa od 13 posto primjenjivat će za pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata.

  • +20
  • +17

Sjednica Sabora 28. 11. 2019.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

U odnosu na prvo saborsko čitanje, predlaže se primjena snižene stope PDV-a od 13 posto i za nositelja fonografskih prava, radi rasterećenja njihova poslovanja. Kod poreza na dohodak osobni se odbitak diže s 3.800 na 4 tisuće kuna, a porezno će se rasteretiti mlade osobe. Za one do 25 godina porezna se obveza umanjuje sto posto, a za one od 25 do 30 godina 50 posto, kaže Marić i naglašava kako svi rođeni 1995. i kasnije spadaju u prvu skupinu.

Pri oporezivanju dobiti, limit za višu stopu od 18 posto diže se s 3 na 7, 5 milijuna kuna, ističe ministar i tumači kako to znači da će 93 posto poduzetnika plaćati porez po stopi od 12 posto. Do sada je to bilo 85 posto, naglasio je. Četvrti krug porezne reforme donosi porezno rasterećenje od 2, 4 milijarde kuna, kad mu se dodaju tri prethodna dolazimo do gotovo 9 milijardi kuna rasterećenja, rekao je ministar financija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!