ministar financija

Marić: Nastavljamo pregovore o povećanju plaća u zdravstvu, bit će novca

21.08.2019 u 21:06

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić najavio je u srijedu nastavak pregovora o plaćama u sektoru zdravstva, izrazivši uvjerenje kako će sredstva za najavljeni rast osnovice od dva posto za sve zaposlene u državnim i javnim službama od 1. rujna biti osigurana na vrijeme.

"Pregovori se nastavljaju, mislim da ćemo sutra na sjednici Vlade donijeti novu odluku o imenovanju pregovaračkih odbora i naravno da ćemo o tome voditi brigu", rekao je Marić novinarima uoči sjednice Vladina užeg kabineta. "Vodimo brigu i pratimo ukupnu politiku plaća svih zaposlenih u državnoj i javnoj upravi, pratimo i što se događa s plaćama na razini cijelog gospodarstva. Znate i sami da smo i sami doprinijeli porastu plaća kroz određene porezne izmjene", rekao je Marić.

No, dok je u određenim segmentima gospodarstva zdrav rast plaća vezan uz rast produktivnosti, negdje postoji i rast plaća najvećim dijelom vođen nedostatkom radne snage, napomenuo je.

Na pitanje je li znao da će ministar zdravstva Milan Kujundžić na svoju ruku parafirati ugovor o povišicama u zdravstvenom sustavu odgovorio je kako ne bi htio ulaziti u analize, a s Kujundžićem ima "odnos profesionalne suradnje u kojemu nema mjesta za emocije".

"Pustimo emocije, nema tu ljutnje, nema ničega. Mi imamo jako dobar odnos. On je ministar zdravstva, ja sam ministar financija. Logično je i normalno da se u određenim stvarima ne možemo i nećemo u potpunosti složiti, ali najvažnije je da funkcioniramo kao kolege i da općenito, kao dva ministra u važnim resorima, pronađemo nekakva najbolja rješenja“, kaže Marić.

Kad je riječ o plaćama u zdravstvu, s obzirom da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) od 2015. godine "izvan sustava riznice", pa tako sve plaće i troškovi u zdravstvu idu kroz HZZO, Ministarstvo financija nije ovlašteno po tome pitanju. "Ali svakako da se i nas nešto treba pitati, u konačnici ćemo kao Vlada o tome zauzeti određeni stav. Ali razgovori i pregovori će se nastaviti", rekao je.

Smatra kako hrvatski građani mogu biti zadovoljni kvalitetom usluge i stručnosti u zdravstvu, no u isto vrijeme ne može se zanemariti činjenicu "da je financijski sustav u poprilično izazovnoj situaciji i da se moraju tražiti određena rješenja". Upozorio je pritom da "mjere isključivo na prihodnoj strani nisu dovoljne".

Marić je izrazio uvjerenje da će sredstva za najavljeno povećanje osnovice za državne i javne službe od 1. rujna biti osigurana. "Moramo mudro promatrati cijelu problematiku i u skladu s našim mogućnostima djelovati", rekao je.

Na pitanje kakvu sudbinu čeka brodogradilište 3. maj uoči sutrašnje odluke na Vladi rekao je kako će o tome moći govoriti tek nakon sjednice. "Ja se suzdržavam prije nego što to bude formalno stavljeno na Vladu, nakon toga ćemo komunicirati", kazao je Marić.