uložit će prigovor

Marić: Nisam povrijedio načela obnašanja dužnosti. Osporit ću odluku povjerenstva

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 04.12.2018 15:01
  • Objavljeno 04.12.2018 u 14:55
Ministar financija Zdravko Marić najavio je osporavanje odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Ministar financija Zdravko Marić najavio je osporavanje odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je najavio iz Bruxellesa da će svakako poduzeti pravne korake kako bi osporio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, po kojoj je povrijedio načela obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor

Marić je novinarima izjavio kako je jučer bio na sjednici Povjerenstva i dao svoje očitovanje, odgovarao na pitanja te odmah nakon toga krenuo za Bruxelles, tako da u ovom trenutku jedino što zna jest ono što je vidio u medijima.

'Formalno nisam dobio pisanu odluku, a kada je dobijem detaljno ću je proučiti i procijeniti kako ću je komentirati. Prema onome što sam vidio svakako mogu reći da ću se pripremiti, poduzeti pravne radnje kako i na koji način osporiti tu odluku, jer smatram da nisam bio u sukobu interesa, što je Povjerenstvo već jedno potvrdilo, niti sam povrijedio načela djelovanja, istaknuo je.

Posebno je, kaže, nezadovoljan činjenicom što je njegov predmet objedinjen s drugim predmetima. Naime, Povjerenstvo je u ponedjeljak odlučilo kako su Marić i bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti prema odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Odlučeno je i da je Marić, sudjelovanjem na sastancima s predstavnicima Agrokora te onima radne skupine za izradu lex Agrokora, propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost u obnašanju javne dužnosti.

Uložit ću prigovor jer je moj predmet objedinjen s drugima

'Vidio sam da je napravljen jedan manevar, ne znam iz kojeg razloga i ne smatram ga ni opravdanim ni razumljivim, a to je da se moj predmet objedini s drugima koji su bili nakon toga, i tu ću također uložiti prigovor. Dao sam iskaz koji sam potpisao i predao Povjerenstvu i svatko može vidjeti da niti jedan od tih sastanaka o kojima se govorilo ja osobno nisam inicirao, nego sam na njih dolazio na poziv', poručio je Marić.

Naglasio je da nije sudjelovao u kreiranju bilo kakvih novih rješenja koja se tiču Agrokora, niti je bio 'nekakva operativna kontakt-točka, što oštro odbacujem'. 'Moj angažman na tim sastancima je bio u preliminarnoj fazi kada je trebalo utvrditi stanje stvari i analizirati na temelju javno dostupnih podataka. Nakon toga moje uloge nema', naglasio je.

Upitan je li sada bliže odlasku s ministarskog položaja, o čemu su u posljednje vrijeme nagađa u hrvatskoj javnosti, Marić je odgovorio da ne bi povezivao te dvije stvari.

'Ne bih uopće povezivao te dvije stvari. Kao što sam i do sada govorio, dok sam ministar i cijelo ovo vrijeme u svim svojim aktivnostima nastojim raditi stručno, profesionalno, odgovorno i sukladno zakonskim regulama', rekao je ministar.

 Dodao je da poštuje sve institucije Republike Hrvatske, ali da ima svoja prava, ne samo kao ministar, nego i kao građanin.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!