sukob interesa

Amsterdamska koalicija: Marić se mora zahvaliti i otići

04.12.2018 u 13:09

Bionic
Reading

Čelnici Amsterdamske koalicije: GLAS-a, HSS-a i IDS-a te vjerojatno budućeg člana HSU-a u utorak su na konferenciji za novinare poručili da se ministar financija Zdravko Marić nakon jučerašnje odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa 'mora zahvaliti i otići'

'Marić se mora zahvaliti i otići. No, vrlo je bitno i donijeti novi zakon koji regulira sukob interesa, ali ne onako kako to želi ministar Kuščević. Ne mogu sve institucije biti ovisne o HDZ-u', poručila je čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

'Povjerenstvo je u drugom pokušaju odlučivalo, kad radite posao, onda recite zašto ste ga odradili, ako ste pisali zakon, recite da jeste i zašto ste to napravili. Što se tiče Marića, već se jednom u Saboru odlučivalo o povjerenju ministru financija i rezultat je bio 75 glasova za njegov ostanak i 75 glasova protiv, što je pokazalo što mislimo o njemu', rekla je, napomenuvši da se već nagađa da ministar ide iz Vlade od Nove godine te da je već pokazao da ima rezervno radno mjesto.

'Puni je naziv tog tijela Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a u odluci nije bilo ni riječi o sukobu interesa', upozorio je lider HSS-a Krešo Beljak.

'Oni ne znaju bi li piškili ili kakili. Ako su Marić i Dalić bili u sukobu interesa, onda su to trebali reći, pa to povlači političke posljedice kao što su ostavka, ali i uključivanje DORH-a u cijelu priču', poručio je Beljak. 'Problem države je što institucije nisu neovisne pa imamo ovako mlake odluke, umjesto da se jasno reklo da su Marić i Dalić bili u sukobu interesa', zaključio je.

Kada je riječ o donošenju proračuna u Gradu Zagrebu za iduću godinu, Mrak Taritaš se nada da se 'neće donijeti jer je 28 zastupnika prošli tjedan reklo da neće dići ruku za proračun pa očekuje da će ostati dosljednji svojim najavama'. Najavila je i da Amsterdamska koalicija neće podržati Zakon o udomiteljstvu.

'Nećemo sudjelovati u igrokazima vladajućih niti ćemo im držati kvorum“, kazala je Mrak Taritaš, poručivši vladajućima:  'Ne igrajte se s djecom'.

Također, stranke Amsterdamske koalicije najavljuju da neće podržati mirovinsku reformu jer će njezin rezultat biti što stariji i siromašniji umirovljenici te najavljuju da će kada osvoje vlast provesti prave reforme u mirovinskom sustavu.