ZAPELO OKO SVINJOKOLJE

Ništa od dogovora, seljaci zovu na neposluh: Sastanak je bio kokošinjac!

30.11.2023 u 18:15

Bionic
Reading

Četiri sata trajao je sastanak u Ministarstvu poljoprivrede oko suzbijanja afričke svinjske kuge, i završen je neuspjehom. Glavni zahtjev prosvjednika - omogućavanje svinjokolje na gospodarstvu za vlastite potrebe - nije ispunjen

Sastanak u Ministarstvu održan je s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, HPK Odbora za svinjogojstvo, Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga uzgajivača svinja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica, Hrvatske udruge proizvođača svinja, Hrvatske gospodarske komore, Stožera za obranu hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje.

Nakon maratonskog sastanka, medijima se obratila ministrica poljoprivrede Marija Vučković:

'Ministarstvo poljoprivrede danas je organiziralo jedan u nizu sastanaka o ublažavanju posljedica afričke svinjske kuge. Uz sve uobičajene dionike, pridružili su se i predstavnici Stožera za obranu hrvatskog sela. Ministarstvo poljoprivrede je na inicijativu županijskih udruga koje predstavljaju svinjogojce obećalo da će dati dodatni način podrške proizvođačima koji nisu obuhvaćeni programom za naknadu gubitaka zbog afričke svinjske kuge. Također, potvrdili smo da radimo tipska rješenja za tradicijske farme koja radi Veterinarski fakultet. Potvrdili smo da ćemo napraviti potporu od 100% troškova za nabavu rasplodnog materijala, podizanje biosigurnosti i rekonstrukciju farmi u zonama ograničenja'.

  • +3
Izjava Marije Vučković nakon sastanka sa svinjogojcima Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Potvrdila je da glavni zahtjev prosvjednika - trženje svježeg mesa na gospodarstvu i obavljanje svinjokolje - ne može biti ispunjen. Potvrdila je i da je dio predstavnika seljaka zbog toga nezadovoljan. 'Tražili su promptno odobravanje klanja na gospodarstvima za osobne potrebe, a to im promptno ne možemo omogućiti', rekla je.

'Ja sam zadovoljna sastankom, nikad ne treba odustati od objašnjavanja što je istina. Nadam se da se prosvjedi neće nastaviti. Izbjegavam izraze poput represije. Mjere će se prekinuti brzo ako se svi još malo strpimo', rekla je.

U ime svinjogojaca obratio se Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore i uzgajivač kojemu su jučer išarali kuću nazivajući ga izdajnikom. Izjavio je da bi bio zadovoljan sastankom kad bi mogao vratiti vrijeme na 23. lipnja, na dan kada je postojala sumnja na afričku svinjsku kugu te je prosvjednicima poručio "da se strpe".

"Ja ne mogu to nazvati povlačenjem. Neka se strpe. Bilo bi dobro da se vrate u svoje tople domove i pričekaju 14-15 dana do tih famoznih svinjokolja. Ima nas jako puno koji nemamo od čega raditi svinjokolje. Danas su prosvjedi legitimni, imaju pravo", kazao je Golubović.

Ispred Ministarstva poljoprivrede, pak, medijima se obratio Tomislav Pokrovac. 'Znao sam da će sastanak ovako završiti. To je za mene jedan običan kokošinjac. Počeli su se smijati i vrijeđati. To nije u redu. Mi smo došli sa stavom da nam se dozvoli kolinje da sklonimo zdrave svinje s tržišta, da se zaraza ne širi. Ukoliko ne budete neke stvari rješavali promptno, hitno, jučer, mi ćemo klati po svojim gospodarstvima. Ako odugovlačimo, doći će do zaraze i još veći broj svinja će nastradati', rekao je.

  • +11
Dolazak predstavnika seljaka na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Upitan što kaže na sve što im je Ministarstvo poljoprivrede zajamčilo na sastanku, Pokrovac je rekao: 'Svaka čast na tome, ali mi već čekamo mjesecima. Struka ne zna tko im glavu nosi. Neka nam pišu kazne, neka nam šalju policiju. Borit ćemo se na poljoprivrednim gospodarstvima, borit ćemo se na cesti. Ovako dalje ne ide. Pozivam ljude na neposluh. Ne možemo garantirati nikome da netko neće napraviti nešto što ne treba. Probudite se - sutra vas neće biti', zaključio je Pokrovac.

Veterinar Tomislav Bedeković rekao je kako ministrica ne zna ništa o lažno pozitivnim nalazima afričke svinjske kuge. 'Bojim se da ako virus uđe u velike proizvodne sustave, a sve je veća vjerojatnost da se tako nešto dogodi, Hrvatska će biti u velikim problemima. Ministrica nije svjesna stvarne situacije na terenu i ne postupa onako kako bi trebala. Nije pokazala niti najmanju volju da bi od Europske komisije dobila neki izuzetak, to smo radili prije 7-8 godina'.