ANALIZA PREOKRETA

Marasova pobjeda pljuska je Bernardiću, no uzdrmani šef SDP-a i dalje može mirno spavati. Evo i zašto

18.06.2018 u 11:52

Bionic
Reading

Iako je pobjeda Gordana Marasa na unutarstranačkim izborima u Zagrebu pljuska aktualnom šefu SDP-a Davoru Bernardiću, njegova je pozicija, iako uzdrmana, i dalje sigurna. Milanovićevska struja, kojoj pripada Maras, ali i dobitnici na unutarstranačkim izborima u drugim dijelovima Hrvatske, nije u stanju iznjedriti lidera koji bi preuzeo stranku, kaže za tportal politički analitičar Ivan Rimac. Iako bi Maras kao šef zagrebačke organizacije SDP-a u budućnosti mogao biti kandidat za gradonačelnika, politički analitičar Davor Gjenero kaže kako izvršne funkcije definitivno nisu za 'najgoreg ministra u Milanovićevoj vladi'

Rimac priznaje kako Marasova iznenađujuća i tijesna pobjeda u Zagrebu dodatno narušava Bernardićev položaj, koji inače nije sjajan, ali da šef SDP-a može biti sretan jer na Marasovu mjestu nije Aleksandra Kolarić. S njom bi imao više problema nego što će ih imati s Marasom.

'Zagreb je po potentnosti vrlo važan za svaku političku stranku jer rješava mnogo financijskih problema. Gubitak kontrole nad Zagrebom može zabrinuti Bernardića. U takvom kontekstu pitanje je koliko dugo se može zadržati na vrhu stranke', smatra Rimac.

Promjene na vrhu zagrebačke organizacije imaju i simboličan karakter jer je upravo Bernardić bio na toj poziciji prije nego je postao šef stranke.

Iako je Bernardić učvršćivao stranačku strukturu na terenu, nije Zagreb jedini u kojem na čelu organizacije nisu njegovi ljudi. Naime, tijekom lipnja održani su izbori diljem Hrvatske, a oni koji ne spadaju u Bernardićev tabor pobijedili su u nizu županija – Mihael Zmajlović u Zagrebačkoj, Siniša Hajdaš Dončić u Krapinsko-zagorskoj, Mladen Kešer u Koprivničko-križevačkoj, Joško Šupe u Šibensko-kninskoj te Domagoj Hajduković u Osječko-baranjskoj.

'S te strane će u narednom vremenu biti zanimljivo pratiti što će se događati u SDP-u. Svaka od tih jakih organizacija može pokrenuti ili pozvati na raspravu o povjerenju predsjedniku stranke. To do sada nije bio slučaj jer je Bernardić koliko-toliko kontrolirao ogranke. Ovako imamo novu situaciju koja će ga dodatno destabilizirati', smatra Rimac.

  • +13
Gordan Maras Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

No što i ako sruše Bernardića? 'Ne vidim jasno rješenje i to koga oni imaju za potencijalnog lidera. U HDZ-u imamo jasno postavljenu alternativu Plenkoviću. U SDP-u toga nema. Ovdje je sam izbor Bernardića bio iskaz nemoći da se nađe drugi kandidat', zaključuje Rimac.

'Milanovićevi lojalisti ne nude alternativu'

Politički analitičar Davor Gjenero smatra kako unatoč promjenama u Zagrebu i jačanju 'grupacije Milanovićevih lojalista' u SDP-u nema nove političke inicijative koja bi nudila alternativu. Nešto na tom tragu predstavljala bi Aleksandra Kolarić, no ona je izgubila već u prvom krugu unutarstranačkih izbora u Zagrebu.

Zanimljivo je kako Maras s antiklijentelističkom egidom dolazi na čelo zagrebačke organizacije SDP-a, koja je bila klijentelistička skupina što je ovisila o zaposlenjima u strukturama Grada Zagreba ili Zagrebačkog holdinga', smatra Gjenero.

  • +51
Davor Bernardić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Maras nema kapacitete za ikakvu izvršnu funkciju koja bi mu se po inerciji kao šefu zagrebačkog SDP-a mogla nametnuti. 'Kada se stranci dogodi to da iz najvećeg grada ne može generirati talente za obavljanje poslova ni na lokalnoj ni na nacionalnoj razini, onda je to zabrinjavajuće. Jasno je da Maras nije materijal ni za kakvu izvršnu funkciju. Bio je jedan od najlošijih ministara u velikoj konkurenciji loših ministara u Milanovićevoj vladi. Tom čovjeku nikakvu izvršnu vlast nitko ne bi povjerio', oštar je Gjenero.

Ipak, naš sugovornik prstom upire na Rijeku. Nije Zagreb najvažnija organizacija za SDP, već je to ona riječka. 'No i tamo se moraju zabrinuti jer su u Primorsko-goranskoj županiji već izgubili Primorje i Gorski kotar', poručuje.