UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Gordan Maras novi šef zagrebačkog SDP-a

17.06.2018 u 18:39

Bionic
Reading

Održao se drugi krug izbora za predsjednika zagrebačkog SDP-a u kojima je Gordan Maras dobio 843 glasa, a njegov protukandidat Denis Hrestak 752

Maras je zahvalio članovima i članicama SDP-a što su mu dali povjerenje i poručio kako ih neće iznevjeriti.

Pobjeda, kako je rekao nakon izbora, za njega nije neočekivana jer je 'slao vrlo jasne poruke' na koji će način raditi i od čega će se 'odmaknuti'.

'Okrećemo novu stranicu zagrebačkog SDP-a i neće više biti bitno iz koje ste ekipe i s kim ste dobri, nego ćemo otvoriti priliku ljudima da rade i da se dokažu. Bavit ćemo se problemima građana Zagreba, to je naš posao, a ne baviti se kombinacijama unutar stranke. Upozoravat ćemo na ono što je loše u Zagrebu i truditi se pobijediti na idućim izborima', najavio je.

  • +13
Gordan Maras Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Upitan kako namjerava sa zagrebačkog SDP-a skinuti stigmu podružnice Bandićeve stranke, Maras je ustvrdio kako je njegovim izborom ta predodžba skinuta.

'Nemam niti ću imati bilo kakve veze s Milanom Bandićem. Za mene nikada ne može reći da sam njegov učenik, ja sam učio od Ivice Račana i na to sam ponosan. Mojim izborom članstvo SDP-a poslalo je poruku da nije podružnica Bandićeve stranke, nego će uskoro postati najjača stranka u Zagrebu', izjavio je Maras.

Na pitanje što njegova pobjeda u najmoćnijoj organizaciji SDP-a znači za državni SDP, Maras je uzvratio da znači puno.

'Ja bih se na mjestu vodstva stranke zamislio i vidio mogu li napraviti rezultat koji će SDP-u i njegovim biračima osigurati da promijenimo ovu nesposobnu vlast. Očito ni SDP-ovci u Zagrebu nisu zadovoljni sa situacijom u SDP-u, kao ni ja. SDP mora biti bolji radi građana Republike Hrvatske. A svima onima koji se bave samo strankom i misle kako da netko negdje pobijedi na unutarstranačkim izborima umjesto da se bave Plenkovićem i problemima koje Hrvatska ima, poručujem da rade krivi posao. Tako više neće moći raditi', zaključio je Maras.

Istaknuo je kako očekuje da Davor Bernardić podupre ono što radi i govori.

'Nitko ne može ignorirati volju članica i članova SDP-a', odgovorio je Maras na pitanje kako će voditi zagrebački SDP u čijim tijelima dominiraju članovi skloni Bernardiću.

Maras je kampanju gradio na kritici klijentelizma u SDP-u.

Pravo glasa je imalo oko 2.500 članova zagrebačkog SDP-a, a danas je drugom krugu izbora pristupilo nešto manje nego prošle nedjelje, njih 1628, odnosno, 66,23 posto.

Prema prvim rezultatima Gordan Maras dobio je 843 glasa (52,85 posto) u odnosu na 752 glasa (47,15 posto), koliko je dobio Denis Hrestak, koji je slovio za favorita predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

'Predsjednik stranke nije se miješao u ove izbore. Ne želim sudjelovati u podjelama na 'vaše i naše' i ne želim čak ni komentirati takve epitete', rekao je ranije u nedjelju Hrestak.