podmićivanje sudaca

Mamićev stick – Puno optužbi, malo dokaza

18.03.2021 u 09:46

Bionic
Reading

USB stick, o kojem je Zdravko Mamić govorio u Mostaru u utorak, a koji je predao Uskoku prije više od pet mjeseci, sadrži njegov audio iskaz u kojem teško optužuje suce osječkoga Županijskog suda da su od njega uzeli oko pola milijuna eura mita, piše u četvrtak Jutarnji list

Za razliku od šturih informacija iznesenih na konferenciji, iskaz sa sticka je različit u smislu da Mamić u njemu vrlo detaljno nabraja situacije za koje tvrdi da su se dogodile te navodi ljude koji su tim događajima bili prisutni.

Radi se o nizu osoba poznatih hrvatskoj javnosti - prije svega poduzetniku Dragi Tadiću, inače osuđenome da je pokušao podmititi suce Vrhovnoga suda u slučaju Glavaš, zatim poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, bivšem savjetniku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Mati Radeljiću, predsjedniku NK Rijeke Damiru Miškoviću, bivšem predsjedniku Udruge nogometnih sudaca Željku Širiću, također osuđenome zbog korupcije i drugima.

Za razliku od kada je govorio na konferenciji, Mamić sada konkretno optužuje, prije svega Vekića da je u nekoliko tranši od njega primio više od 400.000 eura koje mu je u vrećicama nosio na sastanke, navodi zajednička druženja, način na koji su pokušali prikriti od javnosti da su u kontaktu i slično.

U snimci "iskaza" predanog DORH-u Mamić najviše optužuje osječke suce Darka Krušlina i Zvonka Vekića, koji su ga osudili, odnosno potvrdili mu optužnicu. Đuru Sessu, predsjednika Vrhovnog suda, kojega je inače napadao, nije spomenuo.

Hoće li, međutim, od svih ovih optužbi biti išta, odnosno hoće li one rezultirati ikakvim kaznenim ili stegovnim postupkom protiv sudaca, još je rano reći. Prema vlastitom priopćenju, Uskok na podacima o mogućoj korupciji među osječkim sucima na osnovi optužbi koje je u svojoj audio izjavi iznio Mamić radi već više od pet mjeseci.

Budući da su kriminalistička istraživanja tajna, što su za sada tužiteljstvo i policija uspjeli provjeriti od silnih Mamićevih navoda najveća je nepoznanica u čitavome ovom slučaju. Dok Mamić može u svojoj izjavi iznijeti što želi, policija i Uskok, žele li pokrenuti postupak, moraju imati čvrste i provjerljive dokaze. Ukratko, navodeći vrlo detaljno koje su sve osobe bile prisutne na raznim druženjima, Zdravko Mamić je ponudio vrlo veliki krug potencijalnih svjedoka, ali malo materijalnih dokaza. Također, pitanje je hoće li ti svjedoci potvrditi Mamićeve tvrdnje ili ne, donosi Jutarnji list.

Dnevnik navodi da je predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban zatražio pisana očitovanja od sudaca Zvonka Vekića, Darka Krušlina i Ante Kvesića. , koje je Zdravko Mamić u utorak teško optužio i prozvao za kriminalne radnje, konkretno da je "Vekiću predao preko 500.000 eura koja je on trebao podijeliti s Krušlinom i Kvesićem", a koje su ovi odlučno demantirali. Mamić je, podsjetimo, prozvao i samoga Vrbana da je "kupio položaj predsjednika Županijskog suda".

  • +3
Konferencija za medije Zdravka Mamića u Mostaru Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX