uhićenje sudaca

Odvjetnik Miljević objasnio može li Zdravko Mamić nakon osječke afere ipak biti izručen Hrvatskoj

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 10.06.2021 10:01
  • Objavljeno 10.06.2021 u 10:00
Veljko Miljević

Veljko Miljević

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića govorio o uhićenju osječkih sudaca, ali i mogućnosti da Zdravko Mamić ipak bude izručen Hrvatskoj

“Složio bih se s mišljenjem Ante Nobila, mi smo ista genereacija, dugo smo u hrvatskom pravosuđu, znamo situaciju još od sredine 70-ih. Zaista dugo nije bilo lišavanja slobode sudaca, njihovog hapšenja, određivanja njihovog pritvora. Nobilo je objasnio da je to zadnji puta bio u Rijeci, tada je čak bio i jedan tužilac. To je dakle tada bila senzacija, ali jedna jedina u 20 ili 30 godina i od onda do danas nismo imali lišavanja slobode sudaca pogotov ne nekoliko njih.

Imali smo nekoliko lišavanja slobode u oblasti trgovačkog sudovanja, zadnji puta prije 2 i pol, 3 godine, ali u oblasti klasičnog pravosuđenja zaista toga nije bilo i složio bih se s njegovom konstatacijom da to je bomba i može biti posticaj za ozdravljenje pravosuđenja”, rekao je odvjetnik Zdravka Mamića Veljko Miljević za N1.

Rekao je i kako misli da bi umjesto njega u studiju trebao biti netko nadležan iz USKOK-a jer interes javnosti to opravdava, a ovako svatko od odvjetnika na svoj način može tumačiti stvari.

  • +5
  • +2

Afera s osječkim sucima

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Ovdje je pogrešno shvaćeno da je Mamić odredio krug osoba koje će netko hapsiti. O tome je bilo aluzija u nekim izjavama, ali Mamić je ovdje neki kotačić od kojeg je krenulo bez obzira na to što on sam mislio o svojoj ulozi. On je 8. listopada predao stick, ne meni, ja o tome tada pojma nisam imao i nisam znao još naredna 3 do 4 mjeseca', kazao je. 

Na pitanje je li Mamić spominjao i Đuru Sessu, Miljević odgovara: ''To da se oni spominju bilo u sticku, ili izjavi u Livnu, to je sasvim sigurno”.

Rekao je i da pitanje izručenja nije tako jednostavno:

'Nakon što bude sve gotovo u sudskoj proceduri tada ministar pravosuđa daje odobrenje za izručenje, ali postoji ugovor o izručenju, u njemu kojeg zaključuju dva ministra pravosuđa pišu svi modaliteti po kojima se izručenje radi, tu je načelo specijalnosti, izručujemo ga za to i to pod određenim uvjetima'.

'Ukazao sam vam i na proceduru izručenja, ali mi još nemamo rješenje o provođenu istrage i ne znamo hoće li Mamić biti obuhvaćen njime. Jednostavno, Zdravko Mamić je 12. svibnja ove godine ispitan u svojstvu osumnjičenika, to daje neke naznake da bi on mogao biti obuhvaćen rješenjem o istrazi, ali kolega Brleković je rekao, koja je suština davanja mita u BiH.

Zadnji stavak o davanju mita u gotovo svim državama glasi da će osoba koja je počinila kazneno djelo, ali je ukazala na počinjenje, da se takva osoba oslobađa. Brleković je rekao oslobađa i točka. Ja kažem, oslobađa se od kazne, može biti u toj ulozi, u jednom posebnom privilegiranom položaju. Mamić je jučer rekao: ‘Pa da, u sedmoj brzini su mi trebali dati status pokajnika, zaštićenog svjedoka..’.

Da sam ja sudjelovao u podnošenju kaznene prijave, a nisam i nisam imao pojma o tome, ne bi Zdravko Mamić još išao s ovim podacima dok ne dobije status koji zaslužuje, pokajnika ili zaštićenog svjedoka. Možda će za sat ili dva biti objavljeno rješenje o provođeju istrage, ali dotad su sva pitanja preuranjena. Može doći do pozicije da može biti izručen, pod ovim uvjetima koje sam opisao”, kaže.

Na pitanje može li Mamić biti odmah uhićen ako ga se izruči Hrvatskoj, Miljević kaže:

“Na koncu procedure imate, nakon rješenja sudbene vlasti, koje je postalo pravomoćno i izvršno, onda ministar pravosuđa one zemlje koja bi trebala udovoljiti daje odobrenje za izručenje, a svi modaliteti će biti navedeni u ugovoru o izručenju. Ako tamo piše da će se Mamića hapsiti čim pređe granicu, hapsit će ga se.

Točno će se znati je li on okrivljen, zašto, što stoji u razlozima za eventualno određivanje istražnog zatvora i onda u procesu sudskog prvoodlučivanja o izručenju, a onda iznad toga na ministarskoj razini će se odlučivati o uvjetima izručenja, može doći u lisicama, a može se i prošetati po Maksimiru”.

O tome hoće li Mamić tražiti azil, kaže:

“Meni azil dosad nije spominjao. Nedavno smo bili skupa kako je ipak epidemiolška situacija bolja, imali smo dva susreta u mjesec dana, može se dogoditi apsolutno sve, ali to što je jučer spomenuo, taj poltički azil to meni dosad nije spominjao, a i nisam vidio svrhu toga. Ništa mu to ne donosi”.

Komentirao je i Mamićevu izjavu da se nikada neće vratiti u Hrvatsku:

“Zdravko Mamić je takva struktura ličnosti koja u onom momentu, kada nešto govori, je aposlutno uvjerena u ono što govori, ali kao izuzetna emotivna osoba može se dogoditi da u bliskoj budućnosti kaže drugi stav. Njemu se emocije miješaju. On 28 dana u mjesecu ima ovaj stav, ali koji put je i u tuzi i vratio bi se, prema tome nemojte te zjave uzimati zdravo za gotovo”.

Na posljetku je rekao i kako o pravomoćnoj presudi Mamiću ima svoje mišljenje te da ga je jasno izrekao na 90 stranica ustavne tužbe koju je podigao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!