skupocjeni sat

Mamić darivao uhićenog predsjednika suda BiH, tužiteljstvo to smatra mitom

15.02.2024 u 14:37

Bionic
Reading

Bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić darovao je uhićenom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu skupocjeni sat vrijedan 15 tisuća eura, a Tužiteljstvo BiH to smatra dokazom podmićivanja, potvrđeno je u četvrtak na sudskom ročištu na kojemu je razmatran zahtjev za produženje pritvora Debevecu

Debevec je uhićen u prosincu 2023. zajedno s bivšim ravnateljem Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) pod sumnjom da su organizirali ilegalno prisluškivanje sudaca i tužitelja državnog suda i tužiteljstva.

Njih dvojica od tada su u pritvoru u sudu maksimalne sigurnosti kod Sarajeva, a Tužiteljstvo je zatražilo da oni tamo ostanu bar još 30 dana jer su tijekom istrage prikupljeni novi dokazi koji ukazuju na korupciju i trgovinu utjecajem.

Tužiteljica Bojana Jolović kazala je u četvrtak na ročištu kako je istraga utvrdila da su se Debevec i Mamić sastajali u razdoblju u kojemu je vođen postupak u kojemu je Sud BiH trebao odlučiti o zahtjevu Hrvatske za Mamićevo izručenje radi izdržavanja pravomoćne zatvorske kazne.

Sud BiH je taj zahtjev u konačnici odbacio, no sada se ispostavilo kako je u donošenju te odluke ulogu moglo igrati to što je Mamić na neprikladan način kontaktirao Debeveca i pritom ga podmitio iako je sam tvrdio kako je riječ o poklonu.

"Sat od 15 tisuća eura nikako ne može biti poklon", kazala je tužiteljica Jolović dodajući kako je to samo po sebi nedopustivo bez obzira je li predsjednik suda izravno utjecao na donošenje odluke o Mamićevu neizručenju.

Mamić i Debevec sastali su se u jednoj konobi u Grudama, a tome je, prema navodima tužiteljstva, posredovao hercegovački poduzetnik Ljiljanko Palac.

  • +5
Suđenje Mamićima u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

Debevec je nastojao prikriti odlazak u Grude pa je tražio da se njegov odlazak službenim automobilom u to mjesto ne evidentira na sudu.

Istragom je utvrđeno i kako je Debevec dobio poklon i od autokuće "Kramar" iz Ljubuškog, koja mu je darovala automobil "Polo", a to je pokušao prikriti tako što je vozilo registrirao na člana šire obitelji.

Tijekom istrage utvrđeno je kako se predsjednik Suda BiH sastajao i s Đorđom Ždralom, osobom s podebljim kriminalnim dosjeom umiješanom u organizirani kriminal.

Istraga se nastavlja o kontaktima koje je Debevec imao boraveći u Španjolskoj, gdje ima stan.

U istrazi protiv bivšeg ravnatelja OSA-e Mehmedagića tužiteljstvo je do sada uspjelo prikupiti dokaze kako je on sarajevskom ugostitelju Denisu Stojniću nezakonito izdao počasnu iskaznicu tajne službe. Stojnić je pak istražiteljima kazao kako je od Mehmedagića dobijao naloge za fizičke napade na neke osobe kao i za paljevine automobila.