operacija 'kodeks'

Širi se istraga protiv bivšeg predsjednika Suda BiH i šefa obavještajne agencije

14.02.2024 u 11:35

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora bivšem predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu i nekadašnjem ravnatelju Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, koji su uhićeni u prosincu prošle godine, dok se istraga protiv njih nastavlja a policija nastavlja s uhićenjima

Debevec i Memhedagić uhićeni su pod sumnjom da su organizirali ilegalno prisluškivanje sudaca i tužitelja državnog suda i tužiteljstva. Prvotno određeni pritvor od 30 dana ranije im je produžen, a Tužiteljstvo BiH u srijedu je potvrdilo kako traži da oni i dalje ostanu u zatvoru maksimalne sigurnosti, u Vojkovićima kod Sarajeva, jer sada proširuje istragu.

"Istraga je proširena na više drugih događaja, pod sumnjom na koruptivne aktivnosti i druge nezakonitosti", navodi se u tužiteljskom priopćenju.

Istodobno je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdila kako je, u sklopu istrage protiv bivšeg predsjednika suda i čelnika obavještajne službe, uhitila još jednu osobu koju sumnjiči za lažno predstavljanje.

U sklopu operacije pod kodnim nazivom "Kodeks" policajci su pretražili i šest lokacija na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, no SIPA nije navela je li nešto zaplijenila.

Portal "Dnevnog avaza" navodi kako su policajci ponovo pretraživali i stan Ranka Debeveca, kao i da je meta istrage jedan od zaposlenika Suda BiH kojega se sumnjiči da je bio povezan s korupcijom.

Debevec je nakon uhićenja smijenjen s mjesta predsjednika Suda BiH, dok je Mehmedagić s mjesta šefa OSA-e uklonjen još u veljači 2023. godine.