BOSANSKI LONAC

Malo pozitivnih reakcija nakon Karađorđeva

Tročlano BiH predsjedništvo, Tadić i Gull

Tročlano BiH predsjedništvo, Tadić i Gull

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U BiH gotovo da nema pozitivnih reakcija na susret u Karađorđevu. U Republici Srpskoj negoduju što je Turska uopće angažirana na Balkanu, a u Federaciji zbog nejasnog srbijanskog stava o referendumu u Republici Srpskoj

Mnogi politički subjekti u BiH ocjenjuju da su rezultati sastanka u Karađorđevu skromni i da ponovljene predsjedničke izjave o dobrosusjedskim odnosima i privrženosti europskim integracijama nisu nikakva novost, piše Deutsche Welle. Predsjednik Srbije Boris Tadić nije se izjasnio o gorućem bosanskohercegovačkom problemu, najavljenom referendumu u Republici Srpskoj, ističući da je to 'unutrašnje pitanje BiH, u koje se Srbija neće miješati'.

Kako je Tadićev ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić nedavno kazao da se odluke Skupštine Republike Srpske u vezi s referendumom moraju poštivati, analitičari iz Federacije BiH ocjenjuju da je javnost ostala uskraćena za jasan stav Srbije u vezi s tim pitanjem.

'Bilo bi dobro da se Tadić distancirao od Dodikove politike i negirao vlastitog ministra vanjskih poslova koji je prije nekoliko dana dao svoju nesretnu izjavu direktno se petljajući u unutrašnje stvari BiH', smatra politički analitičar i profesor Sarajevskog sveučilišta Enver Kazaz

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić
umjereni je optimist u pogledu budućih odnosa BiH i Srbije. 'Čini mi se da smo se u Karađorđevu ipak na neki način obračunali sa zlim duhovima i vampirima prošlosti i da bismo možda mogli očekivati nove odnose u regiji, pogotovo između BiH i Srbije', rekao je Komšić.

Negativne reakcije stižu iz dva HDZ-a,
čiji dužnosnici tvrde da Hrvati u Karađorđevu nisu imali svog predstavnika jer smatraju da član Predsjedništva Željko Komšić nije izabran na tu funkciju voljom bosanskohercegovačkih Hrvata.

Stranke iz Republike Srpske protive se aktivnijem političkom angažmanu Turske u regiji, posebno kada se radi o Bosni i Hercegovini, pa su i reakcije opozicije na jučerašnji sastanak u tom kontekstu negativne. Lider vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik konstatirao je da su ovakvi sastanci 'dobri oblici komunikacije' i da se pokazalo da od Istanbulske deklaracije 'nema ništa'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi