ratni zločini

Malenica u Kijevu: Naši stručnjaci već su mjesecima tu, pomažu ukrajinskim tužiteljima

15.05.2023 u 15:22

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica boravi u službenom posjetu Ukrajini, tijekom kojeg se sastao s ukrajinskim ministrom pravosuđa Denysom Maliuskom i glavnim ukrajinskim tužiteljem Andriyem Kostinom

Glavne teme bilateralnih susreta su razmjena iskustva i jačanje suradnje u području procesuiranja ratnih zločina i zločina agresije.

Ministri su razgovarali o izazovima u provođenju istraga ratnih zločina, prikupljanju dokaza i izgradnji kvalitetnog sustava podrške žrtvama i svjedocima. Uz to, razgovarali su o organizaciji rada sudova za vrijeme ratnih razaranja, funkcioniranju zatvorskog sustava i probacije te jačanju suradnje u području nekažnjavanja, kako bilateralno tako i unutar institucija Europske unije, priopćili su iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

'Današnji posjet nije samo znak solidarnosti s patnjom ukrajinskog naroda, već odraz predanosti Hrvatske da se zločini počinjeni na ukrajinskom teritoriju sankcioniraju. Kao država na čijem je tlu međunarodno pravo grubo kršeno, na čijem su se tlu zabilježili brojni ratni zločini, dobro razumijemo proces koji Ukrajina prolazi. Želimo Ukrajini i ukrajinskom narodu pružiti pomoć. Naši stručnjaci već su mjesecima tu, pomažu ukrajinskim tužiteljima. Nažalost, procesuiranje zločina počinjenih za vrijeme agresije kompleksan je i dug proces. Zato svojim iskustvom i ekspertizom želim pomoći Ukrajini da provodi učinkovite, kvalitetne i poštene procese', izjavio je ministar Malenica u Kijevu.

Malenica je ponovio da je Republika Hrvatska u okviru Formule za mir u siječnju ponudila pomoć u području sigurnosti hrane (koridori sigurnosti), energetske sigurnosti, provedbe povelje UN - ponovna uspostava teritorijalnog integriteta Ukrajine i svjetskog poretka (mirna reintegracija, postkonfliktna tranzicija, skrb o veteranima, model traženja nestalih osoba), uspostave pravde (osiguranjem odgovornosti za ratne zločine) te suzbijanju ekocida (razminiravanje).

Podsjetio je da je Hrvatska od početka rata primila 22.531 raseljenih osoba iz Ukrajine.

'Postkonfliktna tranzicija bit će jedan od najvećih izazova Ukrajine. Preduvjet za uspješnu tranziciju je da pravda bude zadovoljena. Budućnost ukrajinskog društva gradit će se na istini. Zato zločini ne smiju ostati nekažnjeni, a žrtve zaboravljene. Međunarodna zajednica u tom procesu također treba imati važnu ulogu. Stajati uz Ukrajinu u ovim teškim trenucima, znači stajati na pravoj strani povijesti', zaključio je ministar Malenica.

Ukrajinska strana zainteresirana je za razmjenu iskustva s Hrvatskom u procesuiranju ratnih zločina, mirnoj reintegraciji te skrbi o braniteljima.

'Obje naše zemlje suočile su se s brojnim izazovima, s tisućama žrtava, porušenom infrastrukturom i narušenim gospodarstvom. Upoznati ste sa zločinima u Buči, Irpinju, Harkiv. Hrvatsko iskustvo u procesuiranju ratnih zločina, poslijeratnom pravosuđu za nas je hvalevrijedno', istaknuo je ministar Malyuska.

Ministar Malenica susreo se i s ukrajinskim glavnim tužiteljem Andriyem Kostinom. Razgovarali su o tužiteljskoj radionici o procesuiranju ratnih zločina koja će se održati krajem lipnja u Hrvatskoj.

Malenica je potom, u pratnji ukrajinskog ministra Maliuske položio je vijenac na Zidu sjećanja za pale za Ukrajinu, nakon čega je s gradonačelnikom grada Buče Anatolyem Fedorukom obišao masovnu grobnicu civila stradalih u ruskoj agresiji. Službeni posjet Ukrajini ministar Malenica završio je posjetom gradu Irpinju.