ministar uprave

Malenica komentirao Milanovića i Zakon o izbornim jedinicama, oporbu i Hrvoj Šipek

06.10.2023 u 21:58

Bionic
Reading

'Sada je teško reći kad će biti parlamentarni izbori i kad će biti u odnosu na europarlamentarne izbore. Vidjet ćemo sljedeće godine. Postoje pravila i rokovi, tako da je teško reći kad bi izbori trebali biti', komentirao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave odgovarajući kada će parlamentarni izbori u Hrvatskoj

Nastavljaju se svađe oko Izbornog zakona kojeg nemamo, jer se zbog propusta procedura mora ponoviti. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ustraje na tome da Vlada nije pogriješila u koracima i tako probila rokove vezane za Izborni zakon.

'Vlada i Sabor dostavili su zakon na vrijeme. Predsjednik je i u drugim situacijama potpisivao zakone kad je imao i kraći rok. Tako da ja ne vidim pogrešku niti Vlade niti Sabora', rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostujući u RTL-u Danas.

Ističe kako su u potpunosti ispoštovali odluku Ustavnog suda što se tiče sadržaja.

Na upit kako predsjednik nije potpisao Zakon kako bi stupio na snagu 1. listopada, Malenica odgovara: 'Po mom mišljenju se tu vidi dupli pas, rekli bi nogometnim žargonom, između predsjednika i oporbe. Mi smo pratili što se događa i čekali hoće li predsjednik potpisati zakon do 1. listopada. Nije pa pripremamo izmjene zakona'.

Malenica smatra puno važnijim zakon koji uređuje izborni sustav, a to je Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor.

Ministar odgovara kako ne bi rekao da predsjednik Milanović radi neustavno jer je imao dovoljno vremena potpisati zakon, pa da od 1. listopada imamo onaj koji uređuje izborne jedinice. 'Međutim, on nije potpisao zakon, iako je imao gotovo tri dana, nije to učinio', kaže Malenica koji ne vidi svoju odgovornost.

Kaže kako on, odnosno Ministarstvo uprave i glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek redovito komuniciraju po pitanjima važnim za rad državnog odvjetništva.

'Tu bih istaknuo povećanje plaća, poboljšanje infrastrukture, čitavo vrijeme komuniciramo, popravljamo zakonodavni okvir i Zakon o državnom odvjetništvu za koji ćemo predložiti izmjene u narednim danima', zaključio je ministar Malenica.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u petak je na upit novinara komentirao situaciju sa Zakonom o izbornim jedinicama, koji ponovno ide u saborsku proceduru, rekavši da to uopće nije trebao biti predmetom razgovora