privremeni dodaci

Malenica: Izmijenjena je Uredba o koeficijentima za plaće za pravosudnu policiju

15.09.2023 u 14:51

Bionic
Reading

Početkom mjeseca je u suradnji sa sindikatima izmijenjena Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima za pravosudnu policiju, odnosno utvrđeni su dodaci za srednju stručnu spremu, rekao je u petak u Gospiću ministar pravosuđa Ivan Malenica

Najavio je i novi Zakon o plaćama u državnim i javnim službama, kazavši kako će sve to raditi u dijalogu sa sindikatima i "nema razloga za brigu".

Istaknuo je da su pravosudni policajci početkom ovog mjeseca prihvatili prijedloge Ministarstva za unapređenje sustava, da je on s njima u kontinuiranom dijalogu, te da smatra da za sada postoji zadovoljstvo s učinjenim.

Glavni tajnik Sindikata Policije Edin Sarajlić pojasnio je da je 30.000 od ukupno oko 50.000 zaposlenika u državnoj službi dobilo dodatak od 10 ili 5 posto na plaće i to od plaće za kolovoz na dalje.

Odnosi se to na 12.000 policajaca i na oko tisuću policajaca u pravosuđu.

„Ti su dodaci privremeni, do primjene novog Zakon o plaćama u državnim i javnim službama, dakle za sve i u policiji, pravosuđu i vanjskim poslovima, ali i u javnim službama poput školstva i zdravstva.

Uz ove dodatke Sarajlić je podsjetio da su u lipnju rasle plaće ljudima s najnižim koeficijentima, jednima po 100 eura, nekima 80 ili 60 eura, tako da se dogodilo da je od tada do danas nekim čistačicama plaća porasla i za 52 posto, nekima za tridesetak posto, a onima s višom i visokom stručnom spremom manje ili ništa. Najavio je i da će morati uslijediti revalorizacija plaća, da bi se one digle i visokoobrazovanom kadru.

„Nakon ovih povećanja za najmanje plaćene ljude uslijedit će nam revalorizacija svih plaća, uključujući i službe s višom i visokom spremom, da bi se uspostavili pravedni omjeri između plaća unutar državnih službi, uvažavajući i stručnu spremu, uvjete na radu i druge specifičnosti pojedinih radnih mjesta“, zaključio je Sarajlić.