'LOŠA SJENA'

Malenica o sucima s Kerumove terevenke: Ne nastupi li Vrhovni sud, reagirat će Ministarstvo pravosuđa

08.02.2021 u 20:09

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Malenica kritizirao je suce koji su uhvaćeni na ilegalnoj zabavi sa Željkom Kerumom. Kaže da njihovo ponašanje baca lošu sjenu na hrvatsko pravosuđe te da će Vrhovni sud ili Ministarstvo donijeti odluku o mogućim kaznama

Policija još uvijek postupa u slučaju fešte splitskih sudaca usred pandemije u društvu Željka Keruma. Za to vrijeme, oni ignoriraju težinu svog postupka i poruke koja je poslana javnosti, izvještava Dnevnik.hr.

O ovom splitskom slučaju, ali i o stanju u pravosuđu, te o sudbini Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa s ministrom Ivanom Malenicom razgovarao Mislav Bago. Upitao ga je planira li poslati inspekciju u Split.

'Držim da je ponašanje sudaca neprimjereno i da suci moraju poštivati kodeks unutar i izvan sudnice. Predsjednik Vrhovnog suda je već poslao inspekciju. Gospodin Sessa je poslao županijskom sudu upit', potvrdio je Malenica.

Party kod Keruma Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

'Postupit ćemo prema proceduri, i nadam se da će mišljenje sudačkih vijeća doći u iduća dva tjedna', dodao je Malenica.

Što običan građanin može očekivati, ako suci mogu raditi što ih je volja?

'Svjesni smo da navedeno ponašanje baca lošu sjenu na pravosuđe. Ako neće nastupiti Vrhovni sud, onda će reagirati ministarstvo', odgovorio je Malenica.

O Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

Ministar Malenica komentirao je i izjave Dalije Orešković o ograničenom postupanju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i gubitku autonomije i svrhe postojanja.

'Povjerenstvo nije izgubilo svoju svrhu. Ovo ne znači smanjenje ovlasti Povjerenstva. Nije istina da se ključni članak ne može primjenjivati. Postoji ostalih 57 članaka, kao na primjer onaj koji utvrđuje što jest sukob interesa', zaključio je Malenica.