STARI PARTNERI

Malenica: Imam podršku Mosta oko novog Zakona o referendumu

25.01.2022 u 15:38

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u utorak, komentirajući Zakon o referendumu koji je između dva čitanja u Hrvatskom saboru, da ima podršku zastupnika Mosta koji su pozdravili određena rješenja, među ostalim i o promatranju provjere potpisa

''Na prvom čitanju u Hrvatskom saboru dobio sam podršku zastupnika Mosta koji su pozdravili određena rješenja, među kojima i rješenje o promatranju postupka provjere potpisa. Stoga, nema razloga da u tijeku postupka ne sudjeluju promatrači kao predstavnici referendumskih inicijativa'', rekao je Malenica nakon koalicijskog sastanka.

Istaknuo je kako je u novi Zakon o referendumu uvršteno Državno izborno povjerenstvo (DIP) koje kao neovisno tijelo provjerava je li prikupljen dovoljan broj potpisa.

''Možda će u međuvremenu biti donesen novi zakon, ali sadašnji postupak referenduma ide po trenutno važećem zakonu'', dodao je.

Upitan za komentar o oporbenom prijedlogu uključivanja međustranačkog povjerenstva, Malenica je kazao kako u ovom trenutku ne želi prejudicirati tko će biti član tog povjerenstva, ali će referendumske inicijative moći predložiti svoje članove koji će promatrati tijek referenduma.

''U zakonu imamo mogućnost da predstavnici zagovornika referenduma, ali i protivnici referenduma mogu sudjelovati u promatranju samog referendumskog procesa, počevši od utvrđivanja dovoljnog broja potpisa do nadziranja tijeka referenduma'', precizirao je.

  • +7
Most predao potpise za referendum Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Zaštita zviždača kroz sudsku zaštitu i kanale prijavljivanja

Upitan kako bi se mogla zakonski poboljšati pozicija zviždačica Adrijane Cvrtile iz tvrtke Eko Moslavina i bivše djelatnice Državnih nekretnina Maje Đerek odgovorio je kako se ne bi osvrtao na konkretne slučajeve.

''Danas smo u Saboru imali kvalitetan zakonski prijedlog o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. Novi zakon predviđa tri kanala; unutarnje prijavljivanje, vanjsko prijavljivanje s pučkom pravobraniteljicom kao kanalom vanjskog prijavljivanja te javno razotkrivanje kroz medije'', kaže Malenica.

Ministar je naglasio da novi zakon pojačava aspekt zaštite zviždača kroz sudsku zaštitu i kanale prijavljivanja. Sudska je zaštita u nadležnosti redovnih sudova koji štite zviždače od osvete.

Postupke koji se pokreću tužbom za zaštitu prijavitelja nepravilnosti sudovi bi trebali rješavati u hitnom roku, a postoje i mogućnosti privremenih mjera kako bi se spriječilo osvećivanje poslodavca prijavitelju.

''Ovaj kvalitetni zakon bi trebao ohrabriti pojedince da prijave nepravilnosti i sukladno tome imaju svu zaštitu koju im pruža novi zakon'', ustvrdio je Malenica.