NOVI POTEZ

Malenica: Donijet ćemo odluku da se od nekog datuma neće platiti dani u štrajku

27.06.2023 u 20:57

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Malenica gostovao je u Dnevniku Nove TV i komentirao aktualne teme iz svog resora. Na upit što će ponuditi sindikatu kako bi se okončao štrajk na sudovima, Malenica je rekao da se stalno razgovara sa sindikatima, a od sljedećeg tjedna zaposlenici dobivaju 180 i 60 eura te regres od 30 eura, što predstavlja povećanje od 18 posto

Malenica je istaknuo da je Vlada povećavala plaću.

'Zapisničaru na sudu plaća je povećana za 38 posto u posljednjih pet godina. Kontinuirano povećavamo plaće. Na sljedećem sastanku sa sindikatima ponudit ćemo im potpisivanje memoranduma razumijevanja, a to znači da ćemo ih uključiti u izradu uredbi. Želimo povećati plaće kroz dva razdoblja, ovo je prvi korak, prijelazno razdoblje, a drugi je korak Zakon o plaćama, i do kraja godine trebali bismo izraditi uredbe koje će dovesti do povećanja plaće', rekao je Malenica u Dnevniku Nove TV.

Naglasio je da nikad nije bilo toliko povećanje u jednom trenutku.

'Mi smo svjesni malih plaća u čitavoj državnoj upravi. Spremačica na sudu ima jednako malu plaću kao i čistačica na sudu. Ako bismo dali spremačici na sudu 300 eura, diskriminirali bismo drugu spremačicu. Moramo cjelovito riješiti problem malih plaća. Ja imam empatije za sve zaposlenike. Država kontinuirano povećava plaće i povećat će ih kroz novi zakon', rekao je.

'Imam razumijevanja za male plaće, ali... Povećanje plaće treba kreirati kroz državni proračun i sveobuhvatno. Mi ovo želimo cjelovito riješiti', rekao je.

Štrajk u pravosuđu Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Na upit hoće li platiti dane u štrajku, naglasio je: 'U nekom trenutku donijet ćemo odluku da se od nekog datuma neće platiti dani u štrajku. To ćemo vidjeti u nadolazećim danima, nećemo raditi retroaktivno, ali nekog dana to bismo trebali donijeti.'

Na upit hoće li sindikati razgovarati s premijerom, odgovorio je: 'Ja ću razgovarati sa sindikatima, ponudili smo im određene garancije. Tražimo strpljenje i razumijevanje'.

  • +4
Štrajk na sudovima Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić