NOĆNA MORA U ŠIBENIKU

Majke dvostruko preplatile udžbenike

07.09.2009 u 15:15

Bionic
Reading

'Ovo je noćna mora!!! Kupili smo udžbenike za IV razred osnovne škole i I razred Opće gimazije u knjižari Liber, vlasnika Srećka Trute, u Šibeniku i platili smo ih dvostruko više nego što stvarno vrijede. Račun koji nam je izdan nema imena knjižare, specifikacije, datuma ni iskazana PDV-a. Iznos je, umjesto u kunama, zaračunat u eurima, a neki udžbenici su čak i rabljeni, bez pripadajućih CD-a i drugih potrebnih materijala', kazale su Dražena Bubak i Sanja Milutin, prevarene majke iz Šibenika

ZAGREB - Kako država nije formirala jedinstvenu cijene udžbenika, već je ostavila knjižarama da na njih stavljaju svoju 'maržu', vlasnici mogu raditi što ih volja, piše Večernji list.

'Radnu bilježnicu Fon fon 1 umjesto 35 kuna, koliko je cijena nakladnika, platila sam 89 kuna. Za udžbenik za isti predmet sam, umjesto 71, morala izdvojiti 149 kuna. Isto je i s Matematikom za gimnazijalce; umjesto 76 kuna, kolika je cijena nakladnika, ja sam izdvojila 149 kuna i tako je sa svakim udžbenikom. Ukratko, od naručenih 26 knjiga samo ih je 14 bilo za isporuku i stajale su 2.032 kune. U tom trenutku mislila sam da su to sve knjige, a došavši kući nisam mogla vjerovati što mi se dogodilo. Gdje je tu poštenje i ljudski moral?' pita se Dražena Bumbak, majka gimnazijalca.

Druga majka je, pak, za pola 'rabljenih' knjiga za četvrti razred osnovne škole platila 880 kuna, a na navodnom računu iznos je iskazan u eurima.

'Mislila sam da kupujem nove knjige, a ono što me zateklo doma je bilo prestrašno, to su korišteni udžbenici', dodala je Sanja Milutin. Obje su odmah pohitale na šibensku policiju, inspektorat i državno odvjetništvo, a odštetu su tražile i od samog vlasnika Srećka Trute.

'Bio je vrlo neugodan - prvo me izvrijeđao, a onda mi je hladno poručio: 'Da je ovo profitabilan posao, onda bi se i Kerum bavio knjigama. Tko si ti da mi govoriš kakav mi je račun? Moja je knjižara, a ti si samo kupac, imam pravo izdati račun kakav ja hoću', citirale su šokirane majke.

Srećko Truta, vlasnik knjižare, tvrdi da je sve radio transparentno. 'Zamjeniti ću knjige koje ne vrijede. Majke su te koje su se predomislile, ne znam ja zašto se one bune, osim toga knjižara nije prodala stare knjige', kazao je vlasnik koji, uz knjižaru Liber, drži još dvije - Felix i Papirus.

Policija tvrdi da je došlo do pogreške kod izdavanja knjiga te da nije utvrđeno kazneno dijelo prevare.

'Došlo je do pogreške kod izdavanja knjiga, međutim policja nije utvrdila obilježja kaznenog dijela prevare. Budući da nije bilo namjere, one knjige koje ne vrijede bit će vraćene i majke će dobiti odgovarajuće nove knjige', kaže Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko kninske.