ZAKON U TEKSASU

Majke će prije abortusa slušati kucanje srca fetusa

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 12.01.2012 18:39
  • Objavljeno 12.01.2012 u 18:11
fetus ultrazvuk

fetus ultrazvuk

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Žalbeni sud u SAD-u potvrdio je prošlogodišnji zakon kojim se u saveznoj državi Teksas propisuje da majka, prije obavljanja abortusa, mora poslušati srce svojeg fetusa i dobiti potpunu informaciju o životu u sebi

Zagovarači tog zakona smatraju da je važno da žena, prije obavljanja pobačaja, bude u potpunosti informirana o tome što ili koga nosi u sebi. Pritom se nadaju da bi zakon mogao utjecati na smanjenje broja abortusa.

Pacijentice, sukladno zakonu, moraju proći obaveznu ekografiju i moraju čuti otkucaje srce fetusa. Samo one žene koje će moći dokazati da su bile silovane, da su zanijele u snošaju s ocem ili ako bude jasno da je fetus zadobio teška oštećenja ili deformacije, moći će biti izuzete od primjene okova zakona.

Čuju se ipak glasovi da je zakon protuustavan jer krši 'slobodu izražavanja žena'. Kritičare je podržao i jedan sudac iz Austina, ali je Žalbeni sud donio konačnu odluku, koja se osim u Teksasu primjenjuje u još dvadesetak američkih saveznih država.

Gorljivi podupiratelj ovoga zakona, teksaški guverner Rick Perry, koji po svemu sudeći ispada iz utrke republikanaca za nominaciju predsjedničkog izazivača Baracka Obame, kazao je da je jako važno da žene, prije pobačaja, postanu svjesne velikih posljedica svoje odluke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!