tportal analizira

Magični broj 76: Ovo su najvažniji scenariji za formiranje nove Vlade

19.04.2024 u 13:24

Bionic
Reading

Tko će s kim, ključno je pitanje nakon izbora. Kada je politika u pitanju, nijedan scenarij a priori u startu ne treba odbaciti, a mi vam donosimo nekoliko mogućih. Matematika je jasna – tko skupi 76, ima većinu makar ona bila mršava da mršavija ne može biti i u njoj će svi petkom morati biti zdravi i na broju da bi stvari u Saboru mogle funkcionirati

Prije nego što izvrtimo neke od mogućih kombinacija, navedimo da su svi iz oporbe u prošlom sazivu Sabora tvrdili da im je prvi cilj rušenje HDZ-a s vlasti. Drugim, riječima ako su principijelni i dosljedni, s njima ne bi trebali ići. Ali nebrojeno puta do sada smo se uvjerili u to da je principijelan političar u Hrvatskoj – oksimoron.

HDZ – DP i manjine, ali bez Srba, odnosno SDSS-a

HDZ-u sa 61 mjestom nedostaje još 15 ruku. Kao logičan i prirodan saveznik nameće se Domovinski pokret s njih 14. Zastupnika manjina je osam, ali kako DP ne želi sa Srbima, ta brojka pada na pet. Tu dolazimo do 80 ili 79 ako Mislav Kolakušić odluči da kao partner DP-a neće s HDZ-om.

Čini se jednostavno, ali nije. Plenković je deklarirani europejac, a ekstremo desni DP nije njegov milje. Uz to, valja se sjetiti što je DP, napose Ivan Penava, govorio o njemu, pojedinim ministrima i HDZ-u, a tu je i kaznena prijava koju je DP podnio protiv Plenkovića. A i Penava, ako je principijelan i ne želi prevariti svoje birače, s HDZ-om ne bi trebao ići. Osim ako sutra ne planira ponovno biti dio stranke iz koje je otišao. Zato potraga za drugim rješenjem nije isključena.

HDZ i 'žetoni'

HDZ 61, osam manjina, dvije ruke Nezavisne platforme Sjever (NPS), dvije IDS-a, s kojima bi se mogli dogovarati strateški regionalni projekti, i ruka Fokusa te dolazimo do broja 74. Još dva mogla bi se namaknuti lomljenjem pojedinaca u drugim političkim opcijama. Političke žetone već smo vidjeli u Saboru. Ova opcija nije nemoguća, ali će možda trebati više žetona ako IDS ostane pri stavu da neće s HDZ-om.

  • +37
Andrej Plenković obratio se okupljenima u stožeru HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

SDP-ova vlada

Nakon izborne večeri postalo je jasno da SDP (42) s Možemo! (10) nema većinu. Sve da im se priklone i manjine (8), IDS (2), NPS (2) i Fokus (1), tek su na 65 glasova. Kada bi se pridružio Most (11), stvar bi bila riješena. Ali i tu ima - ali. Most ne želi da predsjednik Zoran Milanović bude na čelu Vlade, imaju problem s Možemo!, a Možemo! ne želi s desnicom na vlast, pa ta opcija postoji samo na papiru, ali u realnosti ne.

  • +4
Izjave za medije nakon Glavnog odbora SDP-a, Peđa Grbin i Marija Lugarić Izvor: Cropix / Autor: Lucija Očko

Manjinska vlada

SDP oformljava vladu s manjinama, IDS-om, NPS-om i Fokusom, a Možemo!, Most i čak DP ili njegov dio ne sudjeluju u izvršnoj vlasti, već daju potporu kao oporba iz Sabora. S ovim prijedlogom izašao je Možemo!, ali i dalje je za Most problem Milanović, pa su kao protuprijedlog dali opciju u kojoj bi njihov Nikola Grmoja bio premijer. Takvu vladu u Hrvatskoj još nismo imali, ali kako svi tvrde da im je prvi cilj rušenje HDZ-a s vlasti, ni ta opcija nije nemoguća, samo je pitanje je li održiva, posebno kada se, a prije li poslije to će se dogoditi, na dnevnom redu nađu svjetonazorska pitanja.

  • +6
Grmoja i Raspudić održali konferenciju za medije stranke Most Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Vlada Domovinskog mosta ispod kojeg teku Rijeke pravde

Petak ujutro donio je prijedlog Mosta. Prema njemu, većina bi se formirala bez HDZ-a, SDSS-a te Možemo!, koji su im neprihvatljivi. Matematički, većina bi se stvorila ovako: SDP-ova koalicija Rijeke pravde (42), DP (14), Most (11), NPS (2), IDS (2), Fokus (1) te pet zastupnika nacionalnih manjina izuzev trojice iz SDSS-a. Na taj način većina bi imala 77 glasova, a dodatan uvjet Mosta je da Milanović ispadne iz igre. No matematika je jedno, a stvarna situacija nešto drugo. Domovinski pokret nakon zaključenja ovog teksta je odbio ovu mogućnost.

  • +2
Domovinski pokret predao liste Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Novi izbori

U ovom trenutku njih nitko ne spominje jer svi imaju neku matematičku računicu za dolazak na vlast. 'Di sam ja tute?' vječno je pitanje u hrvatskoj politici, u kojoj je privatni interes uvijek bio iznad javnog, pa ni ponavljanje izbora, zbog pozitivnog odgovora na to pitanje, do sada nismo gledali. Ali ako ne postoji opcija da se desni nađu s lijevima, zašto i novi izbori ne bi bili opcija? Ako ni zbog čega drugog, da vidimo može li se ponoviti izlaznost kao na netom završenima.

  • +73
Parlamentarni izbori 2024. Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL