'antihdzovska vlada'

Doznajemo detalje: Ovako Most planira do većine

19.04.2024 u 10:53

Bionic
Reading

Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja u četvrtak navečer rekao je da njegova stranka neće podržati Zorana Milanovića kao premijera te je pozvao Domovinski pokret - ili barem njegov 'nekorumpirani dio' - da uđe u širu antihadezovsku vladu koja bi obuhvatila spektar od DP-a prema lijevom centru. Što to zapravo znači?

'To znači da postoji mogućnost formiranja saborske većine bez HDZ-a, ali i bez SDSS-a te stranke Možemo, koje su neprihvatljive', objašnjava za tportal sugovornik iz Mosta.

Strogo matematički, ovaj plan je ostvariv: s 42 zastupnika koalicije Rijeke pravde, 14 DP-ovaca, 11 njih iz Mosta i pet zastupnika liberalnih stranaka te pet zastupnika nacionalnih manjina, izuzev trojice iz SDSS-a, sklopila bi se saborska većina s potrebnih 77 glasova.

Koliko se radi o realnom scenariju, sasvim je druga tema: je li moguće održati Domovinski pokret na okupu, uključujući već odmetnutog Mislava Kolakušića, koliko bi SDP-u ili recimo IDS-u bilo prihvatljivo koalirati s desnicom, a iz jednadžbe izbaciti lijevi i bliski Možemo, je li moguće razbiti blok od osam manjinskih zastupnika na 'Srbe i ostale' - pogotovo zato što su se najmanje dvojica 'ostalih' navodno već obećala HDZ-u?

  • +9
Izborna noć u stožeru Mosta Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

U Mostu zasad tvrde da je sve to izvedivo barem ako su oporbene stranke doista iskrene u obećanjima da će učiniti sve da bi se uklonilo HDZ s vlasti. Oni prstom jasno upiru prema Domovinskom pokretu i čekaju njihovu odluku.

'Bez DP-a ne postoji nikakva matematika za sklapanje većine - ako su ondje mudri, shvatit će da bi ih HDZ progutao vrlo brzo nakon sklapanja koalicije', dodaje ovaj sugovornik iz Mosta i podsjeća na sukob unutar Domovinskog pokreta, o kojemu se dosta govorilo uoči izbora. Po verziji koja je kolala u političkim kuloarima, predsjednik stranke Ivan Penava bio je znatno skloniji suradnji s mogućim premijerom Zoranom Milanovićem dok je potpredsjednik Mario Radić naginjao Andreju Plenkoviću.

Sam Most sada je, iz Grmojinih usta, decidirano odbio Milanovića.

'Jasno smo u kampanji rekli da nama Zoran Milanović nije prihvatljiv s obzirom na to da je imao priliku obračunati se s korupcijom. Zato je moja stranka i kandidirala mene kao predsjednika Antikorupcijskog vijeća, ali te konstelacije sada po svemu sudeći nema. A osim toga, mislimo da je Milanović ovim ulaskom u kampanju s jednom nogom u jednu ruku čak pomogao HDZ-u, mobilizirao je dio birača, tako da i on snosi odgovornost u tom smislu', rekao je Grmoja.

On se o mogućoj koaliciji bez HDZ-a, Možemo i SDSS-a danas oglasio i na X-u:

'Uvjet Domovinskog pokreta je da nema Možemo i SDSS-a u Vladi. Pozivam ih na razgovore kako bismo formirali anti-HDZ vladu bez Možemo i SDSS-a i kako bismo Plenkovića, kojeg su toliko napadali, poslali u oporbu. Imamo dovoljno ruku', napisao je.

U Mostu za tportal objašnjavaju da i u tom slučaju Milanović nije prihvatljiv kandidat za premijera.

'Nije nužno da on dolazi iz stranke s najvećim brojem mandata - uostalom, i sam Zoran Milanović je 2015. godine Mostu nudio premijersko mjesto', tvrdi ovaj sugovornik.

U ovoj stranci su, pored toga, decidirano odbili mogućnost formiranja SDP-ovske manjinske vlade, koju bi, bez ulaska u nju, iz Sabora podržavali Možemo, Most i eventualno Domovinski pokret, odnosno barem jedan njegov dio.

'Nismo se zbog toga natjecali na izborima, nema šanse da sjedimo u Saboru i podržavamo da netko drugi u Vladi provodi svoju politiku', zaključuje tportalov sugovornik iz Mosta.