IZA KULISA utrkE za većinu

Turbulentno u SDP-u: Ne uspije li Milanovićeva operacija, lete glave

19.04.2024 u 06:01

Bionic
Reading

'Teoretski, Zoran Milanović može sastaviti Vladu uz podršku Možemo, Mosta, pet zastupnika liberalnog centra - IDS-a, Fokusa i nezavisne liste Matije Posavca - te dakako osam predstavnika nacionalnih manjina, čime bi imao točno 76 potrebnih ruku u Saboru. U praksi, svjestan je da bi mu trebalo barem još nekoliko ruku jer su neki 'manjinci' izrazito skloni HDZ-u, pa ih sada pokušava pronaći u redovima Domovinskog pokreta', tvrdi za tportal istaknuti SDP-ovac

U skladu s njegovim riječima, već jučer je objavljeno da je potpise za Milanovića kao mandatara dalo 57 budućih saborskih zastupnika ljevice i liberala te da se 'čeka odluka Mosta' - nakon čega bi se manjinski zastupnici našli u poziciji hoće li on biti mandatar ili ne.

Također, u skladu s tim iz SDP-a su plasirane neslužbene tvrdnje da im se 'javljaju članovi Domovinskog pokreta (DP) koji im govore da ne odustanu od pokušaja sastavljanja Vlade', jer su skloniji suradnji s Milanovićem nego s HDZ-om. Zvuči to više kao vabljenje pripadnika DP-a na svoju stranu, a manje kao provjeren podatak.

Najveći problem, pored brojnih ionako teških prepreka formiranju većine, po svemu sudeći su predstavnici mađarske i romske nacionalne manjine Robert Jankovics i Veljko Kajtazi, za koje se tumači da su se već obećali HDZ-u.

Tportalov sugovornik iz SDP-a ipak opisuje atmosferu u toj stranci kao i dalje poprilično turobnu, a izborne rezultate ondje se uglavnom doživljava razočaravajućima. Sve nade su usmjerene prema Zoranu Milanoviću.

Kritike na čekanju

'Ne uspije li zasad poprilično nerealan pothvat sastavljanja većine, pa makar Vlada bila manjinska s podrškom u Saboru, slijedi ozbiljno preispitivanje pozicije Peđe Grbina i preslagivanje unutar SDP-a. Zasad je dogovor da se s javnim kritikama ipak pričeka barem na neko vrijeme', rekao je jedan od sugovornika iz ove stranke.

U izbornoj noći disonantnim tonom oglasio se SDP-ov gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, jedan od mogućih kandidata za Grbinovog nasljednika, kazavši da je rezultat loš iako je ovoj stranci sve išlo na ruku. Najoštriji je ipak bio predsjednik splitskog ogranka SDP-a Davor Matijević.

'Rezultati su loši i nade više nema, a krivi smo svi. Obraz ne smijemo izgubiti, izbore očito možemo. Ima nas puno koji nismo zadovoljni, vidi se da nešto nije u redu po tome tko sve nije želio ići na liste', rekao je i dodao:

'Podbacili smo. Ako možemo složiti vlast samo s DP-om, za mene je to neprihvatljivo. Isporučili smo Hrvatsku kriminalnom HDZ-u.'

Javio se i utjecajni gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj koji je na ovim izborima odbio biti kandidat na istoj listi s Radimirom Čačićem:

'U vrhu stranke i na pozicijama nositelja lista gledali smo ljude koji su već deset do petnaest godina na tim pozicijama. Toliko dugo nema nikakvih ozbiljnijih promjena u stranci i krajnje je vrijeme da se to mijenja. U svim krajevima Hrvatske SDP ima dobrih i uspješnih ljudi koji trebaju doći na vodeće pozicije u stranci', rekao je Bosilj.

Što će reći Picula?

U SDP-u se s posebnom pozornosti čeka reakcija europskog zastupnika Tonina Picule jer je javno odbio biti na listi ove stranke za parlamentarne izbore i privući određen kontingent glasova nakon što mu je ponuđeno nezadovoljavajuće nisko mjesto na listi za europske izbore. Takvu ponudu je odbio pa se demonstrativno smjestio na zadnju poziciju, uzdajući se u preferencijalne glasove koji bi ga mogli dovesti do Bruxellesa.

Picula će, kako se može doznati u SDP-u, s istupom pričekati do početka idućeg tjedna, najvjerojatnije do ponedjeljka. Neće puno dulje od toga jer, kako se objašnjava, njegova kampanja zapravo tek započinje.

  • +27
Peđa Grbin u stožeru Rijeka pravde Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL