važan podsjetnik

Kako je Penava govorio o Plenkoviću: Od 'najboljeg premijera' do kaznene prijave

18.04.2024 u 16:23

Bionic
Reading

Domovinski pokret predvođen Ivanom Penavom, vukovarskim gradonačelnikom, postao je najpoželjnija udavača nakon što je osvojio 14 saborskih mandata. Vabi ga HDZ, iz kojeg se odmetnuo, i ljevica, s kojom je ideološki na dijametralno suprotnoj strani

Domovinski pokret odavno se izjasnio da nikakve kombinacije za sastavljanje većine ne dolaze u obzir ako će u njoj biti SDSS ili Možemo!. Iz Možemo! su pak odgovorili da bude principijelan i sada ne podrži stranku protiv čije vlade zadnje četiri godine intenzivno govori.

A upravo iz Možemo! pronio se glas da postoji druga kombinacija, prihvatljiva Penavi, prema kojoj bi s HDZ-om sklopio dogovor ako bi kandidat za premijera bio Ivan Anušić, a ne Plenković. To bi značilo novo preslagivanje unutar HDZ-a, u kojem bi ekstremnije struje ponovno došle u prvi plan.

No kako para ili fotelja vrti tamo gdje burgija ne može, tako ne treba odbaciti ni mogućnost da se DP dogovori s Plenkovićem unatoč svemu onom što je Penava govorio o njemu proteklih godina.

Bio je svibanj 2020., kada se nakon nekoliko godina kuhanja dogodilo neminovno – Penava je s ostalim članovima gradskog vijeća HDZ-a odlučio napustiti stranku i prikloniti se Domovinskom pokretu, u kojem je tada bio Miroslav Škoro.

Penava opširno o Plenkoviću Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Razloga su, kako je tada rekao, bila tri: neprocesuiranje ratnih zločina, gospodarski razlozi, odnosno neulaganje u Vukovar, a treći je bio popis stanovništva, odnosno politička trgovina HDZ-a i SDSS-a.

Iako je i prije izlaska kritizirao vladu HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića, pravi obračuni tek su uslijedili.

No prije toga valja podsjetiti da je nakon niza negodovanja Penava po izlasku iz Banskih dvora 14. rujna 2018. godine izjavio: 'Premijer Plenković je za mene dosad najbolji premijer i ima najbolju vladu.' Već mjesec kasnije zapjevao je drugu pjesmu. Na prosvjedu u Vukovaru skupilo se oko deset tisuća ljudi, a na njemu je Penava kazao da je na djelu 'sramotna šutnja službene Hrvatske, njezinih dužnosnika i institucija, okrutnost, bezosjećajnost i licemjerje'. Referirao se tada na neprocesuiranje ratnih zločinaca.

U ožujku 2020. na unutarstranačkim izborima HDZ-a Penava je bio zamjenik Mire Kovača u Opciji za promjene, ali su poraženi od Plenkovićeva tima Odvažno za Hrvatsku.

Kada je vidio da ne može učiniti ništa iznutra, napustio je HDZ.

Od tada rafalno udara po Vladi i Plenkoviću, a povremeno se referira i na samu stranku. 'HDZ je prestao biti pokretačka snaga koja prepoznaje potrebe hrvatskog naroda', govorio je po izlasku iz stranke.

U listopadu 2021. godine izjavio je da Plenković 'nema dovoljno časti i poštenja' da se ispriča u ime HDZ-a nakon odluke Vrhovnog suda u slučaju Fimi media. 'Predsjednik Vlade nema dovoljno časti i poštenja i liderskih sposobnosti izaći pred narod, preuzeti odgovornost, rasteretiti poštene ljude i reći - pogriješili smo. Uzeli smo nešto što nam ne pripada, ispričavamo se u ime onih koji su to počinili. To nismo mi, ali naši članovi jesu, popravit ćemo se i idemo dalje nekim drugim smjerom. To bi napravio svaki lider i pošten čovjek', izjavio je Penava.

Penava o Plenkoviću Izvor: Pixsell / Autor: Pattrik Macek/ Pixsell

Prozivao je Plenkovića i da se poziva na Franju Tuđmana kada mu paše nasljeđe HDZ-a. 'Međutim, kad mu puno sličniji gospodin Ivo Sanader i u puno bližem vremenu ne odgovara, onda se odriče nasljeđa HDZ-a', ustvrdio je.

Osim po Plenkoviću, Penava je tukao po bivšem ministru Mariju Banožiću, ali i po potpredsjedniku Vlade i ministru branitelja Tomi Medvedu. Od potonjeg je tražio da podnese ostavku optuživši ga da je manipulirao obitelji francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera, koji je kao pripadnik HOS-a ubijen na Ovčari.

U proljeće prošle godine Domovinski pokret, u suradnji s ostatkom oporbe, inicirao je Plenkovićev opoziv zbog afera Janaf, INA, SMS, ali i zbog zatvaranja sisačke Rafinerije te izostanka obnove i zdravstvene reforme.

Bilo je to prvi put od listopada 2016., kada je Plenković preuzeo premijersku dužnost, da se u Saboru propitivalo pitanje povjerenja njemu. U godinama prije toga oporba je bezuspješno nastojala opozvati cijelu Vladu i niz ministara, ali nikada premijera.

'Svi ti ministri zbog kojih se pokretala interpelacija otišli su sa svoga mjesta, odnosno govorim o izuzetno visokom postotku onih koji su bili prisiljeni otići s dužnosti, i siguran sam da je to perspektiva i budućnost Andreja Plenkovića, koji je, sad je svima jasno, na čelu te strukture kao njezin šef. 'Šef' je, inače, termin koji koriste sve mafijaške strukture, a očito je to tako prisutno i unutar komunikacije visokorangiranih dužnosnika HDZ-a. Ono što građani Republike Hrvatske trebaju znati i imati u glavi je žele li živjeti u ovakvoj državi i u ovakvom društvu te moraju shvatiti da koruptivno ozračje nije došlo samo po sebi', rekao je tada u Saboru Penava.

Kako su izbori postajali sve bliži, tako je njegova retorika postajala sve žešća.

Sredinom veljače pozvao je sve članove HDZ-a, simpatizere i glasače HDZ-a da prestanu podržavati Plenkovićevu 'kriminalnu i slugansku politiku'. 'Ako nekome nije bilo jasno o čemu sam govorio kada sam spomenuo moguću suradnju s dijelovima HDZ-a, nadam se da sam sada to i objasnio. Domovinski pokret može surađivati samo s ljudima čistih ruku, kakvih ima u svim strankama, pa naravno i u HDZ-u, ali na svakome je da sada napravi svoj izbor. Da bi Hrvatska ponovo bila zemlja sretnih ljudi, da bi ponovo bila i lijepa i naša, Plenković i njegova korumpirana klika, koja se lažno predstavlja kao HDZ, moraju otići', rekao je tada Penava.

Koji dan kasnije, gostujući na N1 kazao je da 's ovako koruptivnim HDZ-om, koji zanemaruje da imamo demografsku katastrofu u Hrvatskoj, HDZ-om koji je obrisao hrvatsku granicu, za koju se ginulo, preko koje prelaze migranti kad se god sjete', neće sklapati vlast i dodao da su čak i neki s ljevice bliži Domovinskom pokretu nego što je to Plenković.

'Ima ljevičara koji vole Hrvatsku, koji osjećaju Hrvatsku, imaju drugi pogled na nju, ali oni su puno bliži meni i Domovinskom pokretu nego što je to Andrej Plenković, koji je slugan Bruxellesa', rekao je Penava.

Dva tjedna nakon toga iz DP-a su izvijestili da su predali DORH-u kaznenu prijavu protiv premijera Plenkovića zbog, kako su rekli, kršenja hrvatskih zakona, omogućavanja nezakonitog prelaska granice i ulaska u Hrvatsku brojnim migrantima te zbog ugroze nacionalne sigurnosti.

Postigne li Penava dogovor s Plenkovićem, hoće li mu on opet postati najbolji premijer?

Zagreb: Izborna noć u stožeru Domovinskog pokreta Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL