'PLIMA GRAĐANA'

Madrid pod udarom nasilnih prosvjeda

25.02.2013 u 12:30

Bionic
Reading

Proteklog vikenda ulice Madrida i drugih španjolskih gradova ispunile su desetine tisuća prosvjednika koji su protestirali zbog oštrih mjera štednje i tražili ostavku premijera Mariana Rajoya, a došlo je i do nasilnih sukoba s policijom

Španjolsku je ove nedjelje zapljusnula 'plima građana' (Marea Ciudadana), kako se službeno nazivao veliki prosvjed u više različitih gradova, od Madrida preko Barcelone do Seville, koji je na ulice izveo desetine tisuća nezadovoljnih Španjolaca. Prosvjednicima su se pridružili i brojni sindikati, kao i nevladine udruge, a svi zajedno su tražili ostavku konzervativnog premijera Mariana Rajoya, koji je pod sumnjom korupcije, kao i promjenu politike oštre štednje. Prosvjednici smatraju da one samo produbljuju krizu, s obzirom na to da je nezaposlenost u Španjolskoj na rekordnih 25 posto, a među mladima još gora – iznad 55 posto!

Nedavno je Španjolsku pogodio i val izbacivanja ljudi iz njihovih domova, za koje više nisu u stanju otplaćivati kredite, što je samo još više pojačalo narodni revolt. U Madridu je u noći sa subote na nedjelju došlo i do sukoba s policijom nakon velikog prosvjeda, zbog čega je privedeno 45 osoba, a oko 40 povrijeđeno, među njima i 12 policajaca.

Prosvjede je podržao i vođa socijalističke opozicije Alfredo Perez Rubalcaba, koji je poručio premijeru Rajoyu da 'ozbiljno shvati ljude'. Među natpisima koji su dominirali na transparentima nalazili su se pak pozivi na Rajoyevu ostavku, ali i izrazi zabrinutosti zbog velikog rezanja sredstava za školstvo i zdravstvo, pa se moglo između ostaloga na transparentima pročitati kako 'zdravlje nije na prodaju'.

Nasilni prosvjedi u Madridu
245142,244916,244817,244577