Peter Szijjarto

Mađarski ministar vanjskih poslova oduševljen Johnsonom: On je izvrstan političar!

13.09.2019 u 19:52

Bionic
Reading

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto pohvalio je Borisa Johnsona nazvavši ga "izvrsnim političarom" i dodao da su većinom neopravdane kritike koje mu se upućuju dok se muči s provedbom brexita

"Boris Johnson je izvrstan političar koji zna što želi i radi na provedbi volje naroda", rekao je Szijjarto na lokalnom tv-kanalu M1.

Poput britanskog kolege, i mađarski premijer Viktor Orban jedan je od branitelja nacionalnog suvereniteta nasuprot administraciji Europske unije.

Sporovi mađarskog nacionalističkog čelnika s EU-om, posebno u pogledu migracija i pravne države, donijeli su mu pohvale euroskeptika i krajnje desnice u Europi, među kojima i predvodnika brexita Nigela Faragea.

Mađarsko gospodarstvo uvelike ovisi o trgovinskim vezama s ostatkom EU-a, kao i o fondovima koje isplaćuje Bruxelles i Orban nije nikada razmatrao izlazak iz EU.

Budimpešta žali što je Velika Britanija odlučila napustiti EU jer se radi o "teškom političkom, gospodarskom, strateškom i sigurnosnom gubitku, ali rezultat referenduma se mora poštovati", rekao je Szijjarto.

Ministar je također ocijenio da su kritike upućene britanskom premijeru većinom neopravdane i da niti jednog političara ne bi trebalo kritizirati jer ispunjava volju naroda. 

"Tko god se danas suprostavi dominantnoj struji, izložen je jakom međunarodnom medijskom pritisku", zaključio je Szijjarto.