JASNO I GLASNO

Weber: Mađarska s Orbanom ide u krivom smjeru

  • An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 07.05.2019 12:31
  • Objavljeno 07.05.2019 u 12:31
Bionic
Reading

Kandidat europskih pučana za mjesto sljedećeg šefa Europske komisije (EK), Nijemac Manfred Weber, u utorak je ocijenio da Mađarska s premijerom Viktorom Orbanom ide "u krivom smjeru".

Orban je u ponedjeljak objavio da povlači svoju potporu njemačkom političaru na predstojećim europskim izborima te da neće podržati kandidaturu Webera za budućeg predsjednika EK-a jer je "uvrijedio" njegovu zemlju.

"Weber je rekao kako ne samo da mu ne trebaju, već niti ne želi glasove Mađara kako bi postao predsjednik Komisije", rekao je Orban te dodao kako ovaj potez isključuje bilo kakvu daljnju podršku za Webera.

"To je uvreda Mađarskoj i mađarskim glasačima", dodao je Orban.

Europska pučka stranka (EPP) suspendirala je u ožujku do daljnjega Orbanov Fidesz, držeći da je stranka prekršila EU-ova načela o vladavini prava.

Otad se Orban približava europskoj desnici, distancirajući se od EPP-a.

Weber je u utorak pojasnio da je do suspenzije došlo jer je prevladalo mišljenje da "Mađarska ide u krivom smjeru pod vodstvom Fidesza".

"Stoga smo pojasnili stvari", kazao je Weber, ističući da je EPP stranka vrijednosti i zajedničkih ideja za budućnost Europe.

Također je kazao da oni koji ne vjeruju u te vrijednosti moraju napustiti EPP.