POKELKNULI POD KRITIKAMA

Mađarska neće mijenjati Zakon o medijima

24.12.2010 u 18:08

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak kako njegova vlada neće mijenjati prijeporni medijski zakon koji je izazvao oštre kritike u Europi i koji je luksemburškog ministra vanjskih poslova naveo na pitanje je li Mađarska prikladna za zemlju predsjedateljicu EU-a.

'Tim inozemnim pogledima pripisujem vrlo malo važnosti', rekao je Orban na privatnoj televiziji HirTV. 'Što god bilo, ne namjeravamo mijenjati medijski zakon', istaknuo je mađarski premijer.

Luksemburški ministar Jean Asselborn zatražio je u srijedu od Europske komisije da se jasno odredi o zakonu. 'Ovo je trenutak istine za EU. Ovdje je riječ o temeljnim interesima EU-a, o obrani ljudskih prava', rekao je Asselborn. 'Pozivam EK da zauzme stajalište', dodao je. Glasnogovornik EK-a izjavio je da "razmatraju situaciju".

Njemačka kancelarka Angela Merkel poslala je upozorenje Mađarskoj zbog novoga medijskog zakona, a Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ocijenila da ugrožava slobodu medija i krši standarde te organizacije.

Vlada u Berlinu je savjetovala Mađarskoj da uzme u obzir OESS-ove kritike, posebice jer će Mađarska u početku godine preuzeti predsjedanje Unijom. 'Mađarska time preuzima posebnu odgovornost za cjelokupnu sliku EU-a u svijetu', kazao je glasnogovornik njemačke vlade Christoph Steegmans.

Mađarski parlament donio je u utorak zakon koji će omogućiti stroži vladin nadzor medija. Nova Nacionalna agencija za medije i komunikacije (NMHH), u kojoj će vodeću ulogu imati ljudi bliski vladajućoj stranci Fideszu, nadzirat će proizvodnju vijesti u svim državnim medijima, a moći će izricati i visoke kazne privatnim medijima koji krše zakon.