tri prijelaza

Mađarska i Srbija otvorile granicu za radnike pograničnih područja

23.04.2020 u 09:36

Bionic
Reading

Građani Mađarske i Srbije od četvrtka mogu prelaziti granicu ako rade u susjednoj zemlji ili obrađuju zemlju s druge strane granice, objavio je na svom Facebook profilu mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, a prenijeli su srbijanski mediji

Granica će za stanovnike pograničnih područja dvije zemlje biti otvorena na trima prijelazima Röszke-Horgoš, Tompa-Kelebija i Hercegszántó-Bački Breg.

Szijjártó je naveo da je to rezultat dogovora sa srbijanskim dužnosnicima, a na zahtjev narodnih zastupnika, velikog broja vojvođanskih Mađara, građana i tvrtki u obje zemlje.

Potvrda ove informacije stigla je i iz srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, koje je objavilo da je donesena odluka o nesmetanom prelasku granice za ljude koji žive u pograničnim područjima, a koji rade ili imaju svoju zemlju preko granice.

Šef diplomacije Ivica Dačić je agenciji Tanjug rekao da je to pitanje riješeno, prije svega zbog Mađarske, ali će vrijediti i za sva pogranična područja s drugim zemljama.

'Već tjedan-dva postoje aktivnosti i Vlada je donijela odluku da se praktično omogući nesmetan prelazak za ljude koji rade preko granice ili imaju svoju zemlju, čak i u ovim uvjetima izvanrednog stanja', rekao je Dačić.

On je najavio kako će o detaljima ove odluke, ali i daljeg otvaranja granica, razgovarati u četvrtak s mađarskim kolegom na srpsko-mađarskoj granici Horgoš.

'Prije svega, razgovarat ćemo o našim bilateralnim mjerama, da vidimo njihove planove, kako oni razmišljaju, i to ne samo u vezi s organizacijom društva, već i za konkretno pitanje koje je Szijjarto naveo - promet putnika s našom zemljom', rekao je Dačić.

Potpuno otvaranje granica, dodao je, još nije na dnevnom redu, ali jest jedna od tema razgovora, kako bi se vidjelo kakvi tu planovi postoje.

Dačić je kazao kako Srbija i Mađarska imaju odlične međudržavne odnose, podsjetivši na susret dvojice predsjednika, Aleksandra Vučića i Viktora Orbana u Budimpešti, u ožujku, kao i na posjet mađarskog ministra vanjskih poslova Beogradu početkom travnja.