LUKSEMBURŠKI MINISTAR

'Mađarska bi trebala biti isključena iz EU'

13.09.2016 u 11:51

Bionic
Reading

Mađarska bi trebala biti isključena iz EU-a, rekao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn u intervjuu objavljenom u utorak, dotaknuvši se pitanja migracijske politike u toj zemlji i najavljenog referenduma o izbjegličkim kvotama. Odgovorio mu je odmah mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nazvavši ga političarem 'lake kategorije' koji je odlučan u 'uništenju europske sigurnosti i kulture'

'Oni koji - poput Mađarske - grade ograde protiv izbjeglica koji bježe od rata ili krše slobodu tiska ili pravosudnu neovisnost trebali bi privremeno, ako je potrebno i trajno, biti isključeni iz EU-a', kazao je Asselborn za njemački list Die Welt.

On kaže da je to jedini način očuvanja kohezije i vrijednosti bloka

'Ograda koju Mađarska gradi kako bi odbila izbjeglice sve je dulja, viša i opasnija. Mađarska nije daleko od toga da objavi da je dopušteno otvoriti vatru na izbjeglice', tvrdi Asselborn.

Mađarska ne bi imala šanse priključiti se EU-u da danas podnosi zahtjev, smatra dugogodišnji luksemburški političar.

Mađarska je postala članica Unije 2004. Njezin premijer Viktor Orban posljednjih se godina redovito svađa s Unijom oko brojnih pitanja, od migracija do vladinih reformi.

Budimpešta ima namjeru održati referendum 2. listopada o europskoj odluci o kvotama, odnosno o raspodjeli migranata po zemljama Unije.

Szijjarto: Asselborna ne treba shvaćati ozbiljno

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto odbacio je u utorak opaske Jeana Asselborna nazvavši ga političarem 'lake kategorije' koji je odlučan u 'uništenju europske sigurnosti i kulture'

Szijjarto mu je odgovorio da 'patronizira' i da je 'frustriran', te da je predugo izoliran od drugih političara da bi ga se shvatilo ozbiljno, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Szijjarto se osvrnuo i na nadolazeći referendum 2. listopada o raspodjeli migranata po članicama Unije, istaknuvši kako će mađarski birači imati mogućnost pokazati 's kim žele živjeti, a s kim ne'.

Birači će 2. listopada odlučivati o 'ilegalnim migracijama, bruxelleskom sustavu kvota, te o ličnostima poput Asselborna', zaključio je Szijjarto.