NA JESEN

Mađari izbjegličke kvote šalju na referendum

03.05.2016 u 16:19

Bionic
Reading

Mađarska će u rujnu ili početkom listopada održati referendum na kojem će se odlučivati o prihvaćanju bilo kakvih budućih sustava kvota Europske unije oko raspodjele migranata, priopćio je u četvrtak ured premijera Viktora Orbana nakon što je mađarski Vrhovni sud dao zeleno svjetlo za održavanje referenduma

Orban je od početka prošlogodišnjeg izbijanja migrantske krize zauzeo protuimigracijski stav, te se protivi planu EU-a kojeg je prošlog rujna podržalo većinu članica da se 160 tisuća migranata raspodijeli diljem Europe.

Mađarska je, kao i Slovačka, odlučila sudski osporiti ovu odluku kojom se planiraju odrediti kvote prihvata migranata kroz dvije godine za sve članice EU-a.

Mađari će na referendumu odlučivati hoće li prihvatiti bilo kakav trajni sustav kvota.

Pitanje koje će im biti postavljeno glasi: 'Želite li da Europskoj uniji, čak i bez odobrenja mađarskog parlamenta, bude dopušteno propisivati obavezno preseljavanje stranih državljana u Mađarsku?'

'U Bruxellesu smišljaju sve luđe i luđe ideje. Čini se da nisu odustali od obaveznog preseljenja', rekao je Antal Rogan, šef Orbanovog kabineta, na konferenciji za novinare.

Jednom kad parlament odobri održavanje referenduma predsjednik Janos Ader odredit će datum za ovo pitanje koje je Rogan nazvao 'pitanjem državnog suvereniteta'.

Kako bi zaustavila izbjeglice i migrante koji bježeći od ratova u Siriji, Iraku i Afganistanu, većinom dolaze iz Grčke i putuju prema sjevernim državama poput Njemačke i Švedske, Mađarska je na svojoj južnoj granici postavila čeličnu ogradu. To je učinilo i nekoliko drugih država u jugoistočnoj Europi.