NAKON REFERENDUMA

Mađarska bi mogla potaknuti promjene u ugovoru Europske unije

21.09.2016 u 19:53

Bionic
Reading

Mađarska vlada mogla bi potaknuti promjene u Lisabonskom ugovoru EU-a u smjeru jačanja suvereniteta članica bude li na referendumu izglasano odbijanje migrantskih kvota, piše mađarski dnevni list Nepszabadsag u srijedu

Dva tjedna uoči referenduma 2. listopada mađarski premijer Viktor Orban, koji se protivi imigraciji u EU, uspio je u velikoj mjeri zatvoriti državne južne granice za migrante.

To je učvrstilo potporu njegovoj vladajućoj stranci Fidesz dok se priprema za izbore 2018., ali i izazvalo kritike organizacija za ljudska prava.

Nepszabadsag predviđa da bi Orban, ključna figura u euroskeptičnom savezu bivših komunističkih istočnoeuropskih država, mogao, bude li više od polovice od osam milijuna glasača u Mađarskoj koji imaju pravo glasa izrazilo jaku potporu vladi, iskoristiti trenutak da ojača svoje napore da utječe na imigracijsku politiku u Bruxellesu.

U izvješću se navodi, bez imenovanja izvora, da bi Mađarska mogla predložiti izuzeće nacionalnih migracijskih pravila iz zajedničke europske politike te odbaciti svaku shemu o podjeli odgovornosti za migrante među članicama EU-a. U izvješću se ne navode drugi detalji.

Upitan o izvješću, glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs rekao je u odgovoru putem e-maila: 'Nema promjene u premijerovu stajalištu... da se nekoliko temeljnih okolnosti promijenilo od Lisabonskog ugovora, za koje Europa nije bila spremna', poput britanskog izlaska iz Unije ili migrantske krize.

'To također opravdava raspravu o Lisabonskom ugovoru', rekao je Kovacs. 'Kako bilo (premijer), je također rekao da je Mađarska sama premala i preslaba da pokrene ili provede nešto poput toga', stoji u poruci glasnogovornika mađarske vlade.