gospodarski kriminal

Mađarica u Zagrebu osumnjičena za utaju poreza, zakinula je državu za 4,7 milijuna kuna

16.05.2020 u 21:06

Bionic
Reading

Zagrebačka policija je dovršila kriminalističku istragu nad 47-godišnjom državljankom Mađarske osumnjičenom za zloporabe u gospodarskom poslovanju i utaju poreza, od ukupno 4,7 milijuna kuna, o čemu je izvješće dostavljeno Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Mađarska državljanka osumnjičena je za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju na štetu trgovačkog društva iz Zagreba, utaju poreza ili carine, i povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, priopćila je u subotu Policijska uprava zagrebačka.

Sumnja se da je 47-godišnjakinja, kao direktorica i odgovorna osoba trgovačkog društva te kao osoba koja je bila ovlaštena za potpisivanje dokumentacije i raspolaganje novčanim sredstvima, od svibnja 2014. do travnja 2018. s računa trgovačkog društva podigla oko 1,7 milijuna kuna, na koji je način nezakonito izuzela financijsku imovinu trgovačkog poduzeća.

Nadalje, kao direktorica i odgovorna osoba tog trgovačkog društva, u namjeri pribavljanja imovinske koristi za trgovačko društvo, neobračunavanjem i neprijavljivanjem poreza na obavljene isporuke robe, neobračunavanjem i neprijavljivanjem poreza i neplaćanjem poreza na dodanu vrijednost na stjecanje dobara unutar Europske unije, od svibnja 2014. do prosinca 2014., uskratila iznos poreza na dodanu vrijednost u korist Državnog proračuna RH od 1,8 milijuna kuna.

Ujedno, osumnjičena 47-godišnjakinja je nezakonitim izuzimanjem financijske imovine trgovačkog društva od svibnja 2014. do travnja 2018. s računa trgovačkog društva podigla oko 1,6 milijuna kuna, te je neobračunavanjem i neplaćanjem poreza na dohodak od kapitala na izuzeta sredstva prikratila Državni proračun RH za iznos poreza od oko 1,2 milijuna kuna

Osumnjičena nije vodila porezne knjige

Također 47-godišnjakinja je osumnjičena da kao odgovorna osoba u spomenutom trgovačkom društvu, od siječnja 2013. do ožujka 2014., nije vodila poslovne knjige sukladno zakonu i nije čuvala poslovnu dokumentaciju iako je obavljala poduzetničku djelatnost i ostvarivala prihode koje je bila dužna evidentirati u poslovnim knjigama.

Budući da nije vodila poslovne knjige poreznom je tijelu otežala provedbu poreznog nadzora i onemogućila uvid u nastale porezno značajnije događaje, iznose i vrstu ostvarenih prihoda i rashoda, kao i iznose poreza na dodanu vrijednost, poreza na dohodak, te prireza poreza na dohodak. Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 4,7 milijuna kuna, priopćila je PU zagrebačka. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski su službenici dostavili posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.