nelegalne migracije

Mađari usvojili zakon poznatiji kao 'Stop Soros', a evo što se njime sve kažnjava

21.06.2018 u 15:56

Bionic
Reading

Mađarski parlament usvojio je u srijedu paket zakona poznat pod nazivom 'Stop Soros', kojim se kažnjava svaka podrška nelegalnoj migraciji, a sam zakon je posebno usmjeren protiv organizacija koje financira američki milijarder i filantrop mađarskog porijekla George Soros

Novi Zakon o migracijama, naime, sadrži niz izmjena i dopuna Kaznenog zakona kojim će se odsad kažnjavati osobe ili organizacije što 'olakšavaju' ilegalnu migraciju ili pomažu u postupku prijave za azil migranata koji dolaze iz sigurnih zemalja.

Mađarska novinska agencija MTI ističe kako će se prema novom zakonu svaka financijska podrška ilegalnoj migraciji, stjecanje financijske dobiti iz nje ili poduzimanje sličnih aktivnosti u rasponu od osam kilometara od granice kažnjavati jednogodišnjom zatvorskom kaznom.

Pored toga, novim zakonom će se organiziranom migracijom smatrati neovlašteni nadzor granice, prikupljanje ili distribuiranje informacija te organiziranje mreže pomoći.

Mađarski parlament je istovremeno usvojio zakon o izbjeglicama, prema kojim će se odbaciti svi zahtjevi za azil osobama iz zemalja koje se smatraju sigurnima.

>>> Soros - 'zavijajući vuk' o kojem svatko ima mišljenje

Prema pojašnjenju mađarskog parlamenta, usvojeni paket zakona je u skladu sa Ženevskom konvencijom koja podrazumijeva zaštitu svih koji dolaze iz zemalja u kojima su im ugrožene slobode ili i sam život.

  • +12
George Soros Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Inače, za zakone je glasalo 160 zastupnika, dok je njih 18 bilo protiv.

Novi zakon je poznat pod imenom 'Stop Soros', a odnosi se na optužbe mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovog koalicijskog partnera, ultradesničarskog Jobbika, koji optužuju milijardera Georgea Sorosa da namjerava srušiti ogradu koju je Mađarska postavila na svojim granicama, a sve kako bi tu zemlju 'preplavio' stotinama tisuća ilegalnih migranata.

Soros je, podsjetimo, u nekoliko navrata zastupao primanje izbjeglica u zemljama članicama Europske unije te je pozvao Zapad da financijski pomogne zemljama koje primaju izbjeglice. U kojoj mjeri se Soros nalazi na 'crnoj listi' vladajućeg Fidesza ponajviše govori izjava Petera Szijjarta, mađarskog šefa diplomacije, koji je filantropa prozvao 'nacionalnom prijetnjom'.