državne subvencije

Mađari pohrili po jeftiniji benzin u Hrvatsku, toči se pun spremnik, a onda i u kanistre

07.01.2023 u 22:10

Bionic
Reading

Ovu subotu neki hrvatski građani, posebice oni u blizini državne granice, iskoristili su za kupovinu namirnica u inozemstvu - prvenstveno u Bosni i Hercegovini te Srbiji. No, zanimljive stvari događaju se i na granici Hrvatske i Mađarske.

Tamo se osobito pazi koja se vrsta proizvoda točno kupuje na kojoj strani granice. Posebno je to izraženo u Donjem Miholjcu. Velika gužva na benzinskoj postaji u Donjem Miholjcu. Gotovo svaki automobil je iz Mađarske. Toči se pun spremnik, a onda i u kanistre, javlja HRT. Posljednjih tjedana Mađari su zaposjeli sva hrvatska pogranična mjesta.

'Uštedim 50 eura točeći gorivo ovdje, puni spremnik. U Mađarskoj je jako skupo', rekao je Istvan Peto iz Pečuha.

Sličnog je razmišljanja i drugi sugovornik.

'Ako ovdje kupim tri litre goriva, uštedim gotovo jedan euro. U Mađarskoj je litra oko 2 eura, a ovdje je euro i 47 centi', kazao je Jozsef Szeglet iz Pečuha.

Prije ukidanja državnih subvencija u prosincu, Mađari su plaćali 40, pa i 60 posto nižu cijenu goriva, dok su stranci u Mađarskoj plaćali tržišnu cijenu. U Miholjcu ne pitaju za državljanstvo. Na parkiralištima miholjačkih supermarketa također mnoštvo Mađara. Kupuju razne proizvode, primjećuju to i Miholjčani.

Gorivo, a u trgovinama dosta kupuju povrće, dok je kod njih meso jeftinije. Ali samo po higijenu dolaze. Kad je kod nas toalet papir 28 kuna. Isključivo to, higijenu, omekšivači, prašak.

S druge strane granice malo je hrvatskih vozila. Tijekom dva sata boravka u Harkanju, poznatom turističkom, ali i trgovačkom središtu južne Mađarske, ekipa HRT-a nije zatekla niti jedno vozilo hrvatskih registracijskih oznaka. Zlatno doba one masovne kupovine Hrvata u Mađarskoj iz devedesetih i ranih dvijetisućitih, izgleda, davno je završilo.