RASPRAVA O gorivu

Član uprave Petrola potvrdio da su uskladili cijene goriva, Štern: 'Oni koji se ne slažu s Vladinim uvjetima mogu otići s tržišta'

03.01.2023 u 09:01

Bionic
Reading

U novoj godini poskupjele su cijene goriva. Osnovni benzin eurosuper 95 prodavat će se za 1,33 eura (10,02 kune) po litri, a dizel za 1,47 eura (11,08 kuna)

Član uprave Petrola Vladimir Kuzmić rekao je za HRT da su cijene goriva na njihovim benzinskim crpkama pojeftinile u odnosu na jučerašnji dan. Cijene su od ponoći na Petrolovim i Croduxovim benzinskim crpkama 1,33 eura po litri za benzin i 1,47 eura po litri za dizel te su usklađene s odredbama uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Na pitanje zašto su 1. siječnja na njihovim crpkama cijene goriva otišle gore, Kuzmić je rekao da je to bilo zato što su korigirali 'maloprodajne cijene za iznos trošarine jer je Vlada 29. prosinca donijela uredbu o visini trošarina na energente i električnu energiju, koja je stupila na snagu 1. siječnja, kojom su trošarine vraćene na iznose prije regulacije'.

'Od samog početka, od listopada 2021., kada je Vlada prvi put intervenirala – jer svjedočimo utjecaju koji imaju covid i kriza u Ukrajini na cijene goriva – Vlada vodi konzistentnu politiku zaštite građana i gospodarstva. Svi moramo shvatiti da smo dio jedinstvenog sustava kojem je konačni cilj da bude servis građanima i gospodarstvu. Pojedina iskakanja, na koja netko eventualno ima pravo, nisu dugoročno isplativa jer moraju voditi brigu o zadovoljstvu kupaca, a to su građani', istaknuo je predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan, dodavši da je situacija s Petrolom nepotrebno nastala.

Kuzmić je rekao da svakodnevno prate broj izdanih računa i da ne vide nekakav pad. 'Jedan odlazak je pompozno najavljen, ali ne radi se o velikom potrošaču', rekao je. 'Naša najava u srijedu bila je vapaj, odraz našeg nezadovoljstva uvjetima u kojima poslujemo na tržištu naftnih derivata od listopada 2021., gdje smo neprekidno izloženi regulaciji cijena naftnih derivata u različitim oblicima', rekao je Kuzmić za HRT.

  • +16
Građani pohrlili po gorivo Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Mali distributeri uputili su Ustavnom sudu požurnicu kako bi što prije uzeli u razmatranje njihov zahtjev za ustavnost uredbi o maloprodajnim cijenama goriva. Predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac rekao je da još nemaju nikakav odgovor te da i dalje posluju po uvjetima koji nisu zadovoljavajući tako da mogu podmiriti svoje osnovne potrebe u smislu održavanja normalnog poslovanja. 'Imamo i problem diskriminacije. Maltene smo na marginama svih ekonomskih događanja, imamo pravo raditi s gubitkom 14 mjeseci, nitko ne vodi računa o nama kao dijelu poduzetništva koji smo godinama stvarali svoje firme, uložili sav svoj kapital i život', rekao je za HRT.

Energetski konzultant Davor Štern istaknuo je da država ima pravo određivati uvjete poslovanja na svom tržištu, a kompanije koje se ne slažu s time mogu zatvoriti tvrtke ili otići s tržišta. 'Istovremeno se otvara najvažnije pitanje – smije li se i može li se izjednačavati položaj malih distributera s velikim igračima na tržištu. Troškovi nabave sirovine za male su uvijek viši. Kupuju iz tri ili četiri ruke, a imaju iste troškove kao i veliki', rekao je Štern te dodao da je došlo vrijeme da 'država napravi razliku između poslovanja za male distributere te da se uvede i vodi računa o tome da mali distributeri trebaju na neki način imati olakšice u odnosu na velike'.