utaja poreza

Mađar i Ukrajinac oštetili hrvatski proračun za više od sedam milijuna kuna

22.05.2020 u 11:28

Bionic
Reading

Međimurska policija podnijela je kaznenu prijavu i posebno izvješće protiv dvojice stranih državljana koje sumnjiči da su oštetili proračun RH za više od sedam milijuna kuna

Dvojica stranih državljana, Mađar (64) i Ukrajinac (42), su u svojstvu direktora i odgovornih osoba u trgovačkom društvu iz Donjeg Kraljevca neosnovano prijavili nadležnoj Poreznoj upravi za razdoblje od listopada 2016. do rujna 2017. odbitak pretporeza na stjecanje dobara unutar Europske unije, a koja nisu dopremljena u Hrvatsku, koristeći pritom PDV ID broj koji je izdan u Hrvatskoj kako bi izbjegli plaćanje poreza na dodanu vrijednost.

Također, nisu obračunali i prijavili porez na dodanu vrijednost na stjecanja dobara unutar Europske unije te nisu obračunali porez na dodanu vrijednost na primljene usluge iz Europske unije, kako navodi Policijska uprava međimurska.

Tako su uskratili sredstva namijenjena za proračun Republike Hrvatske u ukupnom iznosu nešto većem od 7.000.000 kuna. Protiv osumnjičenika podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, kao dopuna kaznene prijave.