bilateralni posjet

[FOTO] Macron ponosan na to što je prvi francuski predsjednik u Hrvatskoj, Milanović: Suradnja sa SAD-om ostaje, ali ovo je dobrodošla promjena

25.11.2021 u 09:07

Bionic
Reading

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron nalazi se u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. U četvrtak ujutro, u 9.25 sati, stigao je na Pantovčak te se susreo s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem

Predsjednici su se srdačno rukovali, a nakon toga Macrona je pozdravila počasna bojna. Potom su intonirane francuska i hrvatska himna. Poslije ceremonije svečanog dočeka u Uredu predsjednika Milanović i Macron uputili su se na tête-à-tête susret. Prije toga predsjednici Macron i Milanović nakratko su se susreli s hrvatskim pilotima, od kojih će neki voziti francuske avione Rafale nakon što stignu.

Poslije razgovora dvojica predsjednika dala su izjave za javnost.

Prvi je govorio hrvatski predsjednik.

  • +12
Milanović i Macron nakon sastanka su dali izjave za medije Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Iznimna mi je čast, tako se kaže, ali ova čast je posebna, to da je našu državu posjetio francuski predsjednik, gospodin Macron. Razgovarali smo prije svega o nabavci zrakoplova, to je velika stvar za Hrvatsku, i strateški i financijski, ali i o zbivanjima u regiji i svijetu, Ukrajini, Rusiji… To su sve stvari koje Francuska, jedina nuklearna sila u EU i stalna članica Vijeća sigurnosti, gleda na način koji je malo širi od našega. Razgovore ocjenjujem odličnima, iz ovog će slijediti strateška suradnja temeljem deklaracije koja će biti potpisana u Vladi i radujem se svemu ovome', rekao je Milanović.

Dodao je da je ovo za Hrvatsku u nekim stvarima mali, novi početak.

'Naravno, ostajemo euroatlantska zemlja, naša vojna suradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama je bila i bit će, a ovo je u stvari jedna ozbiljna promjena kojoj se radujemo', kazao je predsjednik Milanović.

Macron je zahvalio na srdačnom dočeku. Ponosan je na to što je prvi predsjednik Francuske koji je posjetio Hrvatsku od osamostaljenja.

  • +34
Svečani doček predsjednika Francuske Emmanuela Macrona u Uredu predsjednika Republike Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/

'Ovaj današnji posjet, partnerstvo koje smo potpisali, nakon mukotrpnog rada naših ministara, uzvisit će našu bilateralnu vezu, ali isto veze između naših vlada koje će konsolidirati ovu bilateralnu vezu prema jednoj Europi, obrani koja isto tako sudjeluje u NATO-u', poručio je Macron.

Istaknuo je da će dvije zemlje nastaviti raditi na različitim temama.

'Radimo na klimatskim i gospodarskim pitanjima, kao i geopolitici i klimi', poručio je Macron, dodavši da su te teme u srcu ovog projekta. Istaknuo je da je suradnja važna i za pitanje zapadnog Balkana.

'To je ono što će nam omogućiti da izradimo novu etapu na zapadnom Balkanu. Znam da će nam vaše veze na zapadnom Balkanu pomoći u tome. Ovaj posjet sigurno je novo poglavlje. Zahvalan sam vam na razgovoru i na onomu što je pred nama', poručio je Macron.

Među gostima na Pantovčaku su admiral Robert Hranj, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić, šef saborskog Odbora za obranu Franko Vidović i drugi. Na Pantovčak nije pozvan hrvatski ministar obrane Mario Banožić iako se ondje nalazi francuska ministrica obrane Florence Parly. Uz sastanak Milanovića i Macrona 'oči u oči', održan je sastanak delegacija dviju zemalja.

Poslije sastanka s Milanovićem francuski predsjednik Macron sastat će se s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i drugim visokim dužnosnicima. U Banskim dvorima premijer Plenković i predsjednik Macron potpisat će ugovor o strateškom partnerstvu, a ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly ugovor o nabavi aviona tipa Rafale.

Prethodno će francuski predsjednik položiti vijenac kod Spomenika domovine, a upravo ondje dočekat će ga premijer Plenković. Oko 12 sati dva Rafalea će preletjeti Zagreb, a upravo u to vrijeme Plenković i Macron prošetat će se Gornjim gradom.

  • +7
Predsjednik Milanović sastao se s predsjednikom Francuske Republike Emmanuelom Macronom Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je u srijedu navečer u prvi službeni posjet nekog šefa francuske države Hrvatskoj. Službeni Zagreb očekuje njegovu potporu za šengenski prostor i eurozonu te potpisivanje ugovora o kupnji francuskih borbenih zrakoplova.

Macron je doputovao u Hrvatsku u srijedu navečer te je započeo posjet radnom večerom s premijerom Andrejom Plenkovićem u užem formatu, a na dnevnom redu bila su globalna i regionalna pitanja.

  • +4
Pripreme za svečani doček predsjednika Francuske Emmanuela Macrona u Uredu predsjednika Republike Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic
Francuske i hrvatske zastave na Trgu kralja Tomislava povodom posjeta Emmanuela Macrona Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL