nakon 24 godine

Macron stigao u Berlin: Francuska i Njemačka su ključ Europe

26.05.2024 u 19:04

Bionic
Reading

Emmanuel Macron započeo je prvi državni posjet francuskog predsjednika Njemačkoj nakon 24 godine toplim riječima za svoje domaćine.

"Francusko-njemački odnosi su ključni i važni za Europu", rekao je Macron na početku svog trodnevnog državnog posjeta Njemačkoj u nedjelju.

Odbacio je sugestiju da su odnosi dviju država, koji se često opisuju kao motor Europe, počeli slabjeti.

Nakon slijetanja u Berlin, Macron je odmah otputovao u vladinu četvrt kako bi se sastao s predsjednikom Frankom-Walterom Steinmeierom i prisustvovao festivalu na temu demokracije.

Steinmeier je pozdravio Macrona i njegov posjet nazvao "dokazom dubine francusko-njemačkog prijateljstva".

Rekao je da unatoč tome što se ponekad razlikuju u pojedinačnim političkim točkama, Berlin i Pariz uvijek "na kraju postignu dogovor".

"Ako su Njemačka i Francuska složne, onda se u Europi još mnogo toga može postići", rekao je, izvijestila je njemačka agencija dpa..

Macron je istaknuo i važnost europskih izbora u lipnju te nazvao Europsku uniju braniteljem demokracije i zajedničkih vrijednosti.

Europski izbori, za manje od dva tjedna, i potvrda važnosti francusko-njemačkog odnosa u kretanju EU naprijed bit će u središtu putovanja koje će ga odvesti u različite regije zemlje.

“Mislim da proživljavamo egzistencijalna trenutak u našoj Europi jer stvarno vjerujem da naša Europa može umrijeti”, rekao je Emmanuel Macron, prenio je francuski AFP.

"Postoji oblik fascinacije autoritarizmom koji se rađa u našim demokracijama (...) koji također hrani nacionalizam i ekstreme na našem kontinentu", istaknuo je.

“Što bi bila ova Europa da su njome vladali nacionalisti posljednjih godina?”, upitao je Macron i odgovorio kako “ne bismo imali cjepivo (...), europski plan oporavka, kapaciteta za odgovor na migracijske izazove u Europi, ne bismo imali Europski zeleni dogovor i kapacitet za upravljanje dekarbonizacijom”.

“Napustili bismo Ukrajinu da podržimo Rusiju, koju podržavaju svi nacionalisti u našim zemljama, i stoga priča ne bi bila ista”, ustvrdio je francuski čelnik.

“Zbog svih ovih razloga, važno je glasati za Europljane”, zaključio je Emmanuel Macron, pozvavši na "borbu" za demokraciju.