DRAMA OKO TV INTERVJUA

Macrona optužuju da je pod stolom skinuo skupi sat da ne bi djelovao prebogato. Iz Elizejske palače tvrde: Pravio je buku

24.03.2023 u 10:07

Bionic
Reading

Dva dana nakon intervjua francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na francuskoj televiziji TF1, u kojemu je pokušao pojasniti motive uvođenja kontroverzne mirovinske reforme, ne stišava se bura u javnosti. Uz žestoke prosvjede na ulicama francuskih gradova, internetom kruže optužbe da je Macron usred intervjua skinuo sat vrijedan 80 tisuća eura kako bi sa sebe skinuo stigmu bogataša udaljenog od stvarnosti. Iz ureda francuskog predsjednika, dakako, nude drugačiju verziju priče

Brojni simpatizeri lijeve populističke stranke LFI, koju predvodi Macronov najglasniji protivnik Jean-Luc Mélenchon, na mrežama su podijelili snimku na kojoj se vidi kako na početku intervjua nosi sat Bell and Ross V1-92 Blue Steel, za koji tvrde da vrijedi 80 tisuća eura.

Tijekom intervjua Macron skida sat ispod stola, i to, kako primjećuje potpredsjednica LFI-a Clémence Guetté, baš u trenutku u kojem je govorio da radnici na minimalnoj plaći nikad nisu imali veću kupovnu moć. 'To je prava slika cijelog ovog razgovora... Ovaj čovjek je farsa', zaključuje Guetté na Twitteru.

Uslijedili su deseci tisuća objava na Twitteru i TikToku, u kojima se Macrona optužuje da želi sakriti svoje bogatstvo dok govori o osobama koje primaju minimalnu plaću, prenosi BFM.

Iz Elizejske palače pak dolazi potpuno drugačija verzija priče. Macronov ured tvrdi da je skinuo sat iz tehničkih razloga, nakon što je upozoren da je prilikom udarca njime o stol izazvao buku.

Izvor: Društvene mreže / Autor: TF1

U snimci intervjua predsjednika Macrona, dostupnoj na Youtubeu, može se čuti trenutak udaranja sata o stol, no to se događa dok govori o prosvjedima u zemlji. Nakon toga, u nastavku snimke, Macron uistinu skida sat ispod stola.

Macronov ured također je skrenuo pozornost na činjenicu da spomenuti model sata već nekoliko godina ne vrijedi 80 tisuća, već 2400 eura. Ipak, model koji nosi personaliziran je grbom francuskog predsjednika, zbog čega bi na tržištu nedvojbeno dosegao višestruko veću cijenu - dakako, kad bi ga Macron odlučio prodati.

'Predsjednik je već nosio taj sat prilikom drugih javnih događanja, kao što su finale Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. u Katru i državni posjet Washingtonu prošlog prosinca', precizirali su iz Elizejske palače za L'Independent.

Podsjetimo, prosvjedi protiv mirovinske reforme koju je odlučio provesti traju već devet dana, a policija je u četvrtak suzavcem rastjerala anarhiste među uglavnom mirnim prosvjednicima. Organizatori tvrde da se na ulicama francuskih gradova nalazi 3,5 milijuna ljudi, a policija tvrdi da ih je 1,8 milijuna. Prosvjedi se nastavljaju u utorak.

  • +2
Prosvjedi u Francuskoj Izvor: EPA / Autor: Mohammed Badra