tv intervju

Francuska gori od prosvjeda, tisuće uhićenih, ozlijeđeni i policajci... Macron sprema važno obraćanje Francuzima

22.03.2023 u 08:46

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sudjelovat će u televizijskom intervjuu uživo u srijedu, u nadi da će izliječiti duboke podjele širom Francuske uzrokovane brutalnom borbom oko njegove mirovinske reforme koja mu je ugrozila popularnost

Macron će dati intervju dok tinjaju napetosti na ulicama, sa stotinama uhićenih prosvjednika i policajaca optuženih za gušenje legitimnog prosvjeda.

Njegova vlada za dlaku je u ponedjeljak preživjela izglasavanje nepovjerenja u Nacionalnoj skupštini, nakon što je zaobišla donji dom parlamenta kako bi progurala izuzetno nepopularnu reformu mirovinskog sustava.

Prije nego što će prekinuti šutnju u televizijskom intervjuu uživo zakazanom za srijedu u 13 sati, Macron je veći dio utorka proveo razgovarajući s ministrima, savjetnicima i drugim dužnosnicima o daljnjim koracima.

Ljudi koji su sudjelovali u raspravama rekli su AFP-u da je Macron već isključio bilo kakvu radikalnu promjenu. Sadašnju premijerku Elisabeth Borne neće zamijeniti novi šef vlade, neće biti raspuštanja Nacionalne skupštine niti referenduma o mirovinskoj reformi koja je podigla dob za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine.

Ali Macron je također pozvao svoje ljude da iznesu ideje u "sljedeća dva do tri tjedna", usmjerene na "promjenu metoda i novi program reformi", rekao je jedan sudionik, koji je zatražio anonimnost.

  • +20
Prosvjedi u Francuskoj Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT

Ministar prometa Clement Beaune rekao je u utorak televizijskoj postaji France Inter da bi vlada mogla otvoriti "novo poglavlje" inicijativama za poboljšanje položaja običnih Francuza, uključujući njihov radni život i plaće.

Od prošlog četvrtka je bilo 1200 neodobrenih prosvjeda, "neki od njih bili su nasilni", rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

Istraživanje u nedjelju pokazalo je da je Macronov osobni rejting pao na samo 28 posto, što je najniža razina od vrhunca protuvladinog prosvjednog pokreta "žutih prsluka" 2019.

Promatrači kažu da je ulični bijes usmjeren protiv Macrona osobno gori nego protiv bilo kojeg predsjednika od Charlesa de Gaullea te da graniči s mržnjom, jer neki prosvjednici spaljuju njegovu sliku i pozivaju na njegovo pogubljenje.

"Još od 'žutih prsluka', Emmanuel Macron je u žarištu ogromne količine ogorčenosti i mržnje", rekla je Anne Muxel, voditeljica istraživanja u Sciences Po, elitnoj školi političkih znanosti.

  • +29
Masovni prosvjedi u Francuskoj Izvor: Profimedia / Autor: CLEMENT MAHOUDEAU / AFP / Profimedia