IZBORI U FRANCUSKOJ

'Macron može pobijediti Le Pen intelektualnom superiornošću'

24.04.2017 u 16:40

Bionic
Reading

Veliki trijumf centrista Emmanuela Macrona, loše prognoze za predsjednicu ekstremno desne Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora 7. svibnja, težak udarac za dvije tradicionalno najjače stranke u Francuskoj i nova nada za Europsku uniju - udarne su teme svjetskih medija dan nakon prvog kruga izbora u Francuskoj

Damir Matković, dugogodišnji vanjskopolitički izvjestitelj HRT-a, podsjeća na to da je Emmanuel Macron iznimno obrazovan te da je osim političke karijere u četiri godine izgradio strahovito uspješnu karijeru poslovnog bankara i obogatio se toliko da je s 35 godina bio milijunaš uz mjesečnu plaću od 90.000 eura. Iz te pozicije vratio se u politiku na četiri do pet puta manju plaću, što znači da 'čovjek ima neku ideju'.

Ako Macron pobijedi u Francuskoj, a bivši predsjednik Europskog parlamenta, socijaldemokrat Martin Schulz najesen trijumfira na njemačkim parlamentarnim izborima, može li to označiti početak oporavka Europske unije u smislu političke stabilnosti?

'Dapače. Moja je procjena ta da bi promjena u Njemačkoj bila jako pozitivna. Ali Macron će imati veliki problem, jer na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj nema stranku. Njegov stožer čine vrhunski mladi tehnokrati, a francuski izborni sustav je takav da ovakve idealističke, ad hoc skupine zapravo penalizira', upozorava Matković za tportal dodajući da francuski predsjednik ima kraljevske ovlasti pa tako određuje vladu, a nije dužan parlamentu podnositi nikakav izvještaj o radu.

 

'Kako sada izgleda, bit će velikih problema, jer su obje velike stranke u rasulu. Socijalisti su pometeni, ali republikanci neuspjeh na izborima svaljuju na Fillona, a ne politike stranke. Postoji vrlo velika mogućnosti da će konzervativci dobiti jako puno mjesta u parlamentu, a oni neće biti Macronovi saveznici, nego protivnici, iako sada pozivaju da se glasa za njega na predsjedničkim izborima', nagoviješta Matković podsjećajući da se takva kohabitacija dogodila i Jacquesu Chiracu, koji kao predsjednik nije imao podršku parlamentarne većine pa se pribjegavalo cjenkanju što znatno usporava provedbu predsjedničkog programa.

Matković je pratio francuske izvještaje o izbornim rezultatima do dva sata ujutro i kaže da već tada gotovo nitko nije govorio o drugom krugu izbora, već o tome može li Macron i kako osigurati stabilnu parlamentarnu većinu. Procjenjuje da je oko 23 posto birača koji su glasovali za Le Pen otprilike njezina maksimalna biračka baza ovoga trenutka. Ona će svakako dobiti još dio glasova desnih, pa i socijalističkih birača, no nikako dovoljno da navuče do 50 posto i ugrozi Macronove pobjedničke izglede.

Mirko Galić, bivši hrvatski veleposlanik u Francuskoj, kaže da su za Macronovu relativnu pobjedu u prvom krugu izbora bile presudne okolnosti, dijelom slabosti i hendikepi njegovih konkurenata. Nedostatak političkog iskustva njegova je slabost, ali i prednost jer nije kandidat kontinuiteta.

'Njegova politika je raskid sa sistemom. On želi dovesti novu Francusku na scenu, nove talente, nove ideje, nove ljude. Ima li ih dovoljno? Vjerojatno ima. Može li ih on pronaći u tako kratkom vremenu? To je već drugo pitanje. Međutim, on je nastupio i afirmirao se kao kandidat koji ima osobne kvalitete, inteligentnog, obrazovanog, vrlo vještog čovjeka i govornika, a nedostatak političkog iskustva nadomješta intelektualnom superiornošću koja može biti presudna za njegovu pobjedu u drugom krugu', kazao je Galić gostujući u emisiji Studio 4 HTV-a.

Pozadina uspjeha Marine Le Pen, po njegovom sudu, krije se u tome što je ona kandidatkinja žrtava krize, nezaposlenih, ugroženih, nesigurnih Francuza. Govori u njihovo ime, jezikom koji je njima razumljiv, služeći se demagoškim, populističkim frazama koje nailaze na plodno tlo jer je zemlja u krizi.

I on detektira da su tradicionalne partije u krizi, ali tako je i u ostatku Europe. 'Europa se traži, svijet se traži. U velikoj krizi tzv. divljeg kapitalizma, tržište treba korektiv, a država je loš korektiv tržištu. Dakle, ni ljevica ni desnica ovoga časa nisu našli rješenje, vjerojatno će ga tražiti u nekakvoj simbiozi, mješavini države i tržišta. Europa nema drugog izbora nego da se nastavi ujedinjavati, što je pozicija i politika Emmanuela Macrona, ili da priznaje da nije uspjela, što je politika i pozicija Marine Le Pen, i krene iznova. A to iznova – tko zna kamo vodi', kazao je Galić.

On smatra da bi ulogu u drugom krugu mogao imati i predstojeći TV dvoboj. Macron je dobar govornik, vrlo logičan u svom izlaganju, a Le Pen je agresivna i sigurno će koristiti svoje odvjetničke sposobnosti. 'Realno je očekivati da je Macron favorit, ali konačni pobjednik bit će poznat tek 7. svibnja', konstatirao je Galić dodajući da će Macron, u slučaju pobjede i ako osigura većinu u parlamentu, nastaviti proces ujedinjenja Europske unije, ali na jednom drugom projektu, koji će bitno oslabjeti moć briselske tehnokracije u korist naroda.

'Približit će Europu narodu, učinit će je simpatičnijom, pogotovo u očima onih ljudi koji još nisu izgubili vjeru i nadu u Europu', zaključio je Galić.