obustavljaju se letovi

Macron, Merkel i Von der Leyen razgovarali o novom soju virusa u Velikoj Britaniji, prijavljeni slučajevi u Danskoj i Nizozemskoj

20.12.2020 u 16:33

Bionic
Reading

Emmanuel Macron, Angela Merkel, Ursula Von der Leyen i Charles Michel razgovarali su u nedjelju telefonom o novom soju koronavirusa koji se širi u Velikoj Britaniji i zbog kojega su neke europske zemlje obustavile letove u tu zemlju, priopćila je Elizejska palača. Francuski predsjednik, njemačka kancelarka, predsjednica Europske komisije i predsjednik Europskog vijeća razgovarali su u vrijeme dok Nizozemska, Belgija i Italija obustavljaju putničke letove s Velikom Britanijom.

Španjolska je zatražila od Bruxellesa "koordiniran" odgovor EU-a u vezi s obustavom letova iz Velike Britanije, nakon otkrića novog soja koronavirusa u toj zemlji, objavila je u nedjelju španjolska vlada. "Želimo zaštititi prava europskih građana putem koordiniranja i sprječavanja jednostranih mjera", navodi se u vladinu priopćenju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva svoje članove u Europi da "pojačaju kontrolu" zbog novog soja koronavirusa koji kruži Velikom Britanijom, rekao je u nedjelju njezin europski ogranak za AFP. Izvan Velike Britanije, nekolicina slučajeva je prijavljena u Danskoj (9) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji, navodi WHO koji preporučuje svojim zemljama članicama da "povećaju kapacitete za sekvenciranje" virusa i tako saznaju više o opasnostima koje donosi novi soj, rekla je glasnogovornica.

Kako navodi WHO, osim "prvih naznaka da bi novi soj mogao biti zarazniji", on bi "mogao utjecati i na djelotvornost nekih dijagnostičkih metoda", opet po "prvim informacijama". No nema "nijednog dokaza o promjeni težine bolesti", premda se i o tome istražuje.

WHO će pružiti više informacija čim bude imao "jasniju sliku o osobinama novog soja", rekla je glasnogovornica WHO-a za Europu, odgovarajući na upit AFP-a. "Diljem Europe, gdje se virus brzo širi, zemlje moraju pojačati kontrolu i prevenciju", ističe UN-ova organizacija.

Na svjetskoj razini WHO preporučuje "svim zemljama da, ako je moguće, povećaju svoje kapacitete sekvenciranja virusa Sars-Cov-2 i da razmjenjuju podatke na međunarodnoj razini, napose ako se otkriju iste problematične mutacije".